Rusija

Putin: Saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima veoma dobra

Predsednik Rusije zahvalio je predsedniku UAE šeiku Mohamedu bin Zajedu Al Nahjanu na dolasku na ekonomski forum u Sankt Peterburgu i na njegovom doprinosu rešavanju ukrajinske krize
Putin: Saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima veoma dobra© Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti

Saradnja Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata je veoma dobra, a glavno od svega je to što ona ide u korist i Rusije i UAE, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom razgovora sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom koji je posetio Sankt Peterburg.

Putin je podsetio da su se lideri sreli i prošle godine na tadašnjem  forumu u Sankt Peterburgu, nakon čega je prokomentarisao da je ovogodišnji štand UAE na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu izvrstan. To govori o dobroj perspektivi razvoja dalje ekonomske saradnje između UAE i Rusije, dodao je ruski lider.

Putin je istakao da je svestan da se ekonomija i socijalna sfera u UAE vrlo dobro razvijaju pod rukovodstvom šeika bin Zajeda Al Nahjana, što je, kako je kazao, bitno i za Moskvu, jer se radio o stabilnom partneru.

Predsednik Rusije je zahvalio svom kolegi na dolasku u Rusiju i ekonomski forum u Sankt Peterburgu, ali i na njegovom doprinosu rešavanju ukrajinske krize. To je vrlo značajno, i ima efekat na konkretne ljude, što je glavno, prokomentarisao je Putin.

Šeik bin Zajed Al Nahjan zahvalio se, kako je rekao, "svom drugu" za pomoć koju Rusija pruža arapskim kompanijama i istakao da su između RF i UAE izgrađeni mostovi saradnje koji se aktivno koriste. 

"Drago mi je da Vas vidim ovde danas", rekao je lider UAE. "Zajedno gradimo jake odnose i na tome Vam se zahvaljujem", dodao je on, nakon čega je izrazio nadu da će i svet imati koristi od dobrih odnosa dveju država.

"Ukoliko smatrate da UAE mogu još nekako da doprinesu stabilizaciji situacije u Ukrajini, mi ćemo biti spremni da pripomognemo", napomenuo je on.

Predsednik UAE je spomenuo i da se saradnja sa RF u oblasti turizma dobro razvija, te da se nada da će njegovu zemlju tokom ove godini posetiti milion turista iz Rusije.

Podsetimo, predsednik UAE juče je posetio i Beograd u kojem je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

image