Rusija

Ruska vojska preciznim udarom pogodila štab ukrajinske vojske

Ukrajina je u DNR i Zaproškoj obasti juče izgubila ukupno više od 235 vojnih lica, četiri tenka, dva borbena vozila pešadije, 14 borbenih oklopnih vozila, artiljerijski sistem američke proizvodnje M777, kao i haubicu D-20
Ruska vojska preciznim udarom pogodila štab ukrajinske vojske© Tanjug/AP Photo/Libkos

Oružane snage Ruske Federacije su u toku jučerašnjeg dana izvele grupni udar sa mora i sa kopna iz dalekometnog preciznog naoružanja na jedan od centara odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Cilj je ostvaren. Ciljni objekat je pogođen", navodi ministarstvo.

Ukrajina je nastavila sa napadima na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu, ali ruska vojska je odgovorila na svaki.

U blizini Vremjovske izbočine, kompetentnim i požrtvovanim delovanjem ruskih jedinica, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom grupe snaga Vastok odbijena su tri neprijateljska napada u oblastima naselja Novodonjeck u DNR i Ljevadnoje u Zaporoškoj oblasti. Tu je uništeno do 30 ukrajinskih vojnika, dva tenka i dva borbena vozila pešadije.

Ruska vojska je odbila tri neprijateljska napada u pravcu Zaporožja, a pogodila je i protivničke rezerve koje su napredovale u blizini naselja Stepovoje, i tu uništila pet neprijateljskih borbenih oklopnih vozila.

Ukrajina je u ova dva pravca juče izgubila ukupno više od 235 vojnih lica, četiri tenka, dva borbena vozila pešadije, 14 borbenih oklopnih vozila, artiljerijski sistem američke proizvodnje M777, kao i haubicu D-20.

Na Donjeckom pravcu, aktivnim dejstvima jedinica grupe snaga Jug uspešno je odbijeno sedam neprijateljskih napada u oblasti naseljima u LNR i DNR.

U Marjinki i Novgorodskom u DNR, vazdušnim udarima poražene su jedinice 46. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 109. brigade teritorijalne odbrane.

Tokom borbi na ovom pravcu uništeno je do 340 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno vozilo pešadije, dva borbena oklopna vozila, pet vozila i dve haubice D-30.

Na Kupjanskom pravcu, operativno-taktička i vojna avijacija, artiljerija grupe snaga Zapad porazila je neprijateljsku vojsku i tehniku u naseljima Harkovske oblasti. A uništena je i jedan ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa kod naselja Novoselovsko u LNR.

Tokom dana uništeno je preko 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter, dva automobila i dve haubice D-30.

Na Krasnolimanskom pravcu vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom grupe snaga Centar poražene su neprijateljske jedinice u oblastima LNR i DNR, a obustavljene su aktivnosti ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Tu je uništeno je do 50 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, dve samohodne artiljerijske jedinice "gvozdika", kao i haubice D-20 i D-30.

Na hersonskom pravcu, Ukrajina je izgubila do 40 vojnika, dva vozila, haubicu "giacint-B" i dve samohodne artiljerijske jedinice "gvozdika".

Pogođene su dve ukrajinske radarske stanice za otkrivanje vazdušnih ciljeva P-18 u oblastima naselja Novopavlovka u DNR i Tomarino u Hersonskoj oblasti. A kod naselja Dačnoje u DNR je pogođen radar za otkrivanje i navođenje ciljeva zenitno-raketnog sistema S-300.

Pritom, borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod grada Kramatorska u DNR a ruski sistemi PVO presreli su šest višecevnih raketnih bacača HIMARS i "uragan".

Pored toga, uništeno je ukupno 16 ukrajinskih dronova koji su pokušali da napadnu kao i komandno-osmatračničko mesto bataljona 95. desantno-jurišne brigade OSU.

image