Rusija

Rusija testira novu nuklearnu podmornicu

Najsavremenije strateško plovilo može nosi do 16 balističkih projektila
Rusija testira novu nuklearnu podmornicuwww.globallookpress.com © Russian Defence Ministry/Global Look Press

U vreme pojačanih tenzija sa Zapadom, Rusija sprovodi probni rad nove strateške nuklearne podmornice, saopštio je u nedelju glavnokomandujući mornarice.

"Najnovija strateška raketna podmorska krstarica Generalisimus Suvorov se testira", rekao je komandir mornarice Nikolaj Jevmenov, govoreći na skupu povodom 326. godišnjice od osnivanja Redovne mornarice Rusije.

Jevmenov je istakao da je podmornica izgrađena u preduzeću "Sevmaš", najvećem ruskom brodograđevinskom objektu, u gradu Severodvinsku.

"Generalisimus Suvorov" je šesta generacija ruskih podmornica sa balističkim projektilima i drugo i serijsko plovilo proizvedeno na osnovu unapređene klase "borej". Svaka podmornica "borej-A" može da nosi do 16 balističkih projektila klase "bulava" koje mogu biti naoružane nuklearnim bojevim glavama. Podmornica je dobila ime po generalu iz 18. veka Aleksandru Suvorovu, koji se smatra jednim od najvećih vojnih komandanata u ruskoj istoriji.

Komandir je naveo da se ruska mornarica pojačava drugim najsavremenijim plovilima, uključujući dizel-električnu podmornicu "ufa", koja je, kako navodi, uspešno prošla zvanična testiranja.

"Očekuje se da će podmornicu namenjenu ruskoj Tihookeanskoj floti Ratna mornarica zvanično primiti", dodao je Jevmenov. Podmornice ovog tipa su naoružane krstarećim raketama "kalibar".

image