Ruska PVO oborila 18 ukrajinskih dronova, raketu "storm šedou" i dve granate HIMARS

Oružane snage Ukrajine su prethodnog dana pokušavale da napadnu na svim pravcima, ali najaktivnije borbe su se odvijale u pravcu Zaporožja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su tokom proteklog dana oborili 18 ukrajinskih dronova, raketu "storm šedou" i dve granate HIMARS, saopštilo je rusko Ministarstvo dobrane.

"Sistemi PVO su presreli krstareću raketu velikog dometa 'storm šedou' i dve rakete višestrukog raketnog sistema HIMARS. Ruska PVO je za dan uništila i 18 ukrajinskih dronova u oblastima DNR, LNR, Hersona i Zaporožja", dodaje Ministarstvo odbrane.

Oružane snage Ukrajine su prethodnog dana pokušavale da napadnu na pravcu kod Zaporožja, Južnog-donjecka i na Donjeckom pravcu. Najaktivnije akcije su se odvijale u pravcu Zaporožja.

"Neprijatelj je snagama do tri bataljonske taktičke grupe, koje su pritom bile ojačane tenkovima i borbenim oklopnim vozilima, pod okriljem dimnih zavesa, bezuspešno pokušavao ofanzivna dejstva u više talasa u blizini naselja Novopokrovka, Novodanilovka i Malaja Tokmačka Zaporoške oblasti", navodi se u saopštenju.

Kompetentnim i odlučnim akcijama jedinica grupe snaga Vostok, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom, svi neprijateljski napadi su odbijeni. U rejonu naselja Mala Tokmačka u Zaporožju, uništeno je devet tenkova, deset borbenih vozila pešadije i do deset drugih borbenih oklopnih vozila.

Poraženo je više od 200 ukrajinskih vojnika, 33 tenka, 30 borbenih vozila pešadije i 35 borbenih oklopnih vozila uništeno je samo u toku borbenih dejstava u pravcu Zaporožja.

U blizini Vremjovske izbočine, odlučnim dejstvima ruskih jedinica, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom odbijena su četiri neprijateljska napada kod naselja Novodonjecko, Rovnopolj u DNR i Novodarovka u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajina je tu izgubila ukupno 380 vojnika, 35 tenkova, 33 borbena vozila pešadije, uključujući dva "bredlija", kao i 38 borbenih oklopnih vozila, među kojima je oklopni transporter "striker" i haubica D-20.

U blizini naselja Suhaja Balka uništeno je skladište municije 109. brigade teritorijalne odbrane, dodaje rusko Ministarstvo odbrane.

U pravcu Hersona Ukrajina je izgubila više od 30 vojnika, dva vozila, artiljerijski sistem američke proizvodnje M777, haubicu Msta-B i top "giacint-B".

U rejonu naselja Maksimiljanovka u DNR uništen je protivbaterijski radar AN/TPK-50 američke proizvodnje.