Rusija

Ukrajina izgubila više od polovine vojske kod Novodonjecka

Ruske snage odbile dva napada u pravcu južnog Donjecka
Ukrajina izgubila više od polovine vojske kod Novodonjeckawww.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od polovine svojih vojnika prilikom napada u pravcu južnog Donjecka u blizini mesta Novodonjeck, otkrio je za "RIA Novosti" načelnik pres službe grupacije "Vostok", potpukovnik Oleg Čehov.

"U pravcu južnog Donjecka jedinice grupacije 'Vostok', uz podršku artiljerije i avijacije, nanele su poraz neprijatelju koji pokušava da sprovede ofanzivne akcije", rekao je on.

Čehov je dodao da su Oružane snage Ukrajine u tom pravcu izgubile i dva oklopna vozila i jedan tenk, objasnivši da su odbijena ukupno dva napada Ukrajinaca. 

U pravcu Zaporožja, ruska vojska sprečila je operaciju ukrajinske armije. Izvršen je artiljerijski napad na ukrajinske jedinice, a ukrajinski vojnici su likvidirani, dodao je Čehov.

Podsetimo, dugonajavljivana ukrajinska ofanziva počela je 4. juna. Glavni pravci napada su oni koji vode ka južnom Donjecku, Zaporožju i Bahmutu, koji su, podsetimo, ruske jedinice, u saradnji sa "vagnerovcima", nedavno oslobodile posle višemesečnih borbi. Osnovni zamisao ofanzive ukrajinske strane, kako to objašnjavaju iz Moskve, jeste probijanje ruskih pozicija i izlazak na Azovsko more. U isto vreme, Kijev otvoreno priznaje da je izlazak na Krim još jedan od ciljeva.

image