Rusija

Peskov: Putin je otvoren za dijalog o miru, ali Kijev nije

"Nivo na kome su partnerski i strateški odnosi Rusije i Kine nam omogućava da budemo sigurni da dijalog Pekinga sa drugim zemljama nikada neće biti usmeren protiv naše zemlje", konstatovao je portparol Kremlja
Peskov: Putin je otvoren za dijalog o miru, ali Kijev nijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoren je za kontakte o situaciji u Ukrajini, imao je produktivan dijalog sa afričkom delegacijom i ovaj dijalog će se nastaviti, ali je pitanje koliko taj razgovor može da bude efikasan, s obzirom stav koji je zauzeo kijevski režim, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vidite da je predsednik Putin otvoren za dijalog, otvoren je za kontakte", naglasio je.

Međutim, trenutno ne postoji "stabilno tlo za pregovore", dodao je.

"Otvoreni smo za konstruktivan dijalog sa svima koji žele mir. Svet treba graditi na principima pravde i uzimajući u obzir legitimne interese svih strana", naglasio je Putin prošle nedelje na sastanku sa liderima šest afričkih zemalja u okviru mirovne misije koja treba da posreduje u rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba.

Ukrajinski predsednik je na sastanku sa delegacijom lidera iz Afrike, dan pre nego što se Putin sastao sa njima, istakao da je protiv zamrzavanja ukrajinskog konflikta i naglasio da Rusija mora da povuče vojsku sa teritorija koje Kijev smatra svojim.

Poručio je tada i da ne razume logiku afričkih lidera koji planiraju da posete i Rusiju.

Putin je razgovoru sa afričkom delegacijom istakao značaj snabdevanja ruskog žita najsiromašnijim zemljama Afrike, podsetio je Peskov.

Nivo strateškog partnerstva Rusije i Kine omogućava da budemo sigurni da izgradnja odnosa Kine sa drugim zemljama neće biti usmerena protiv Ruske Federacije, izjavio je portparol Kremlja.

"Kina ostvaruje svoje suvereno pravo da gradi odnose sa drugim zemljama. Štaviše, ne smemo umanjiti značaj izgradnje predvidivih odnosa između Kine i SAD", objasnio je.

Američki državni sekretar Entoni Blinken završio je u ponedeljak dvodnevnu posetu Kini, gde je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom i sa vodećim kineskim diplomatom Vang Jijem.

Američki državni sekretar je priznao da Kina i SAD nisu postigle konsenzus o uspostavljanju operativne komunikacije između vojske u slučaju kriznih situacija, rad u ovoj oblasti se nastavlja.

Blinkenova poseta je bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini u poslednjih pet godina, a organizovana je u uslovima značajnog pogoršanja odnosa između Pekinga i Vašingtona zbog niza pitanja, uključujući pitanje Tajvana, incident sa obaranjem kineskog balona iznad SAD, kao i stalne nesuglasice u oblasti trgovine i tehnologije.

Tema razmene ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine je osetljiva i treba da se odvija u tišini, kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje prioriteta koji kijevski režim nameće prilikom razmene.

Ranije su "RIA Novosti" objavile da su u Kijevu svoje ratne zarobljenike podelili u kategorije prema prioritetu prilikom razmene za ruske zarobljene vojnike. Pregovaračima je naređeno da prvenstvo daju borbeno spremnim vojnicima i oficirima neonacističkog "Azova", a poslednji na spisku su obični ranjeni ukrajinski vojnici koji iz zdravstvenih razloga neće moći da se vrate na dužnost.

"Ne bih želeo da na bilo koji način komentarišem temu razmene. To je prilično osetljiv, komplikovan i mukotrpan posao. Treba ga obavljati u tišini", kazao je.

Ne treba imati prevelika očekivanja od predstojećeg sastanka o sirijskom problemu u Astani, kazao je Peskov i objasnio da je to veoma dug put i da Rusija nastavlja svoju doslednu liniju.

Sastanak zamenika ministara spoljnih poslova Rusije, Turske, Sirije i Irana o normalizaciji odnosa Ankare i Damaska održava se u utorak u Astani.

"Ovo je nastavak veoma dugačkog puta. Naravno, ne treba se upuštati u neka precenjena očekivanja, ali posao se nastavlja. Ruska strana je dosledna svojoj liniji", prokomentarisao je očekivanja.

Glavni grad Kazahstana je od 20. do 21. juna domaćin 20. runde pregovora o sirijskom problemu uz učešće predstavnika Rusije, Turske, Irana, sirijske vlade i opozicije, kao i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN. Na dnevnom redu je i rasprava o pitanjima borbe protiv terorizma, humanitarnoj situaciji i problemu povratka izbeglica.

image