Lavrov poručio NATO-u: Ako želite rat sa Rusijom, spremni smo

Kod pojedinih političara na zapadu, prema njegovim rečima, dolazi do otrežnjenja i razumevanja pravih uzroka onoga što se dešava, poručio je šef ruske diplomatije

Ako NATO još jednom kaže da ne sme doći do 'zamrzavanja sukoba' u Ukrajini, znači da su spremni za sukob. I neka ih, nek ratuju. Spremni smo, kazao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad je planirao sukob dugo, još za vreme državnog prevrata 2014. godine je sve bilo jasno.

"Dok izjavljuju da ne vode rat protiv Rusije, zapravo rade upravo to. Priznaju da bi bez slanja oružja ukrajinskom režimu, obezbeđivanja obaveštajnih podataka sa satelita i postavljanja ciljeva, sukob u Ukrajini odavno bio završen. Ovo je zapravo priznanje da su oni direktan učesnik u hibridnom, ali vrelom ratu koji je objavljen Rusiji", objasnio je.

Kod pojedinih političara na zapadu, prema njegovim rečima, dolazi do otrežnjenja i razumevanja pravih uzroka onoga što se dešava.

"NATO je kroz reči Stoltenberga potvrdio svoje namere da određuje pravila igre za sve regione. I za evropski deo našeg kontinenta ali i u njegovom Azijskom delu", kazao je Lavrov i dodao da NATO provocira incidente u odnosu na Kinu, stvarajući nove blokove tipa AUKUS i šireći NATO infrastrukturu u taj region.

Podsetio je na nedavne reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je izjavio da će NATO da štiti svoje bezbednosne interese zbog pretnji po teritorijalni integritet koji dolaze iz tog regiona.

"To je opasna igra, i NATO mora da vidi da tu nema perspektive. Formira se novi multipolarni svet gde neće biti nikakvih komandanata", kazao je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas ranije rekao da "nivo na kome su partnerski i strateški odnosi Rusije i Kine omogućava Rusiji da bude sigurna da dijalog Pekinga sa drugim zemljama nikada neće biti usmeren protiv nje".

Rusija nije protiv toga da drugi "međunarodni igrači" posreduju u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, ali je važno da se najpre ispoštuju već postojeći sporazumi koji odražavaju interese naroda i Država Jermenije i Azerbejdžana, objasnio je šef ruske diplomatije.

Ali EU i SAD ne žele da pomognu, već da proniknu u region, i da potisnu zakonske interese Ruske Federacije, ukazao je Lavrov. "Žele da se utvrde tako da ovde mogu da imaju vodeću reč, da budu ključan faktor", objasnio je.

Eskalacija situacije na teritorijama koje su daleko od njih, prema njegovim rečima, pokazuje da nemaju iskrenu želju da smire odnose i da pomognu.

Govoreći o nedavnoj poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu, Lavrov je rekao da je to pitanje unutrašnje politike SAD i Kine.

Rusija na američko-kineske odnose gleda kao na realnost koja pokazuje da je kurs Vašingtona usmeren prema Kini koja principijelno sprečava sve pokušaje podrivanja njenih zakonskih interesa i ugrožavanja teritorija koje joj nedvosmisleno pripadaju, zaključio je Lavrov.