Rusija

Putin: Ukrajina može da izgubi armiju, uništeno 245 tenkova i 680 oklopnih vozila

Neprijateljski tenkovi gore na našu radost, rekao je ruski lider
Putin: Ukrajina može da izgubi armiju, uništeno 245 tenkova i 680 oklopnih vozila© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajina može da izgubi celu armije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"U ovom trenutku vidimo zatišje, jer neprijatelj trpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi. Kombinuje nove jedinice od onih koji su pretrpeli gubitke, pokušavajući da obnovi borbenu sposobnost", kazao je predsednik.

"Neprijateljski tenkovi gore, na našu radost", istakao je Putin i dodao da je zaključno sa 21. junom uništeno 245 tenkova i oko 680 oklopnih vozila različitih tipova", istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, među uništenom tehnikom su "leopardi", i francuska i američka oklopna vozila.

"Naravno, strahuju i od istih velikih gubitaka u budućnosti, jer to može da dovede ne samo do gubitka ofanzivnog potencijala, već i do gubitka borbene sposobnosti vojske u celini. I ima o čemu da se razmišlja. Ali danas vidimo da ovaj ofanzivni potencijal još nije iscrpljen, postoje rezerve za koje neprijatelj razmišlja gde i kako da angažuje", kazao je predsednik Rusije.

Govoreći danas o nuklearnoj sposobnosti Rusije, Putin je naveo da će na borbeno dežurstvo u bliskoj budućnosti stupiti kompleks "sarmat", nova generacija ruskih interkontinentalnih balističkih koje mogu da nose 10 ili više nuklearnih bojevih glava.

Rusija će nastaviti razvoj nuklearne trijade, precizirao je predsednik na sastanku sa diplomcima visokih vojnih obrazovnih institucija.

"Naoružavanje ruske nuklearne trijade omogućava efikasno i pouzdano obezbeđivanje strateškog odvraćanja i održavanje globalne ravnoteže snaga. Ovo je izraz rezultata dugogodišnjeg kolosalnog rada naših preduzeća, projektantskih biroa, radnika i inženjera, vojnih i civilnih specijalista", zaključio je šef ruske države. 

Pored usavršavanja sposobnosti za nuklearni odgovor, Rusija takođe oprema svoje trupe novim raketnim sistemom "avangard".

"Vojska se oprema savremenim raketnim sistemima sa hipersoničnom bojevom glavom 'avangard'", bio je jasan Putin.

image