Zaharova: SAD i EU zatvaraju oči pred Kurtijevim akcijama na KiM, teror nad Srbima sve jači

Rešenje postoji a to je Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 kao osnova za pregovore Beograda i Prištine, naglasila je Zaharova

Situacija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija se stalno pogoršava, jer samoproglašene vlasti na čelu sa "premijerom" Aljbinom Kurtijem otvoreno dovode situaciju u fazu sukoba, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom današnjeg brifinga.

"Teror nad Srbima je sve jači, provokacije sve sofisticiranije. Nastavljaju se nezakonita hapšenja građana, i zabrana ulaska srpskih kamiona sa robom u južnu pokrajnu", ocenila je.

Srpska deca ponovo su žrtve pripadnika policije takozvanog Kosova, naglasila je Zaharova.

On je podsetila na 17. jun kada je u opštini Zvečan, "policija" tzv. Kosova pretukla maloletnu decu, brata i sestru, Kristijana i Daru Radosavljević.

"Snage bezbednosti su im se rugale, terale ih na kolena i izgovarale monstruozne pretnje. Samo dolazak njihove majke na lice mesta zaustavilo je dalja poniženja", istakla je i dodala: "Oružani napadi na bespomoćne civile, decu, žene i starce su vizit karta militanata, kosovskih Albanaca".

"SAD i EU nastavljaju da zatvaraju oči pred subverzivnim delovanjem Aljbina Kurtija, namerno dovodeći pregovore u ćorsokak kako bi naterali Srbe da se odreknu svojih vitalnih interesa", naglasila je.

Prema njenim rečima, Vašington, London i Brisel su navikli da udovoljavaju Albancima, ali ne postoje vidljive mere da SAD ikako vrši pritisak na Albance, ukazala je.

"Priština je od aprila 2013. godine nastavila da sabotira obaveze za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu. Ali umesto pritiska na Albance, američki posrednici utiru put da se radikalno suzi punomoćje ZSO, nameravajući tako da je zamene nekom vrstom mehanizma za zaštitu jezičkih prava, podržavajući tezu Kurtija o 'neteritorijalnoj' prirodi ove strukture", objasnila je.

Sve je veći rizik da će igre Zapada sa međunarodnim pravom, u pokušaju da se stvore alternativna rešenja za kosovski problem, odvesti region u novu katastrofu, ocenila je Zaharova. 

Dodala je da je sigurna da "pouzdana osnova za rešenje postoji i potpuno je delotvorna – Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 kao osnova za pregovore Beograda i Prištine i za bilo kakve posredničke napore međunarodne zajednice".