Nuklearna podmornica "Belgorod" uskoro u službi ruske ratne mornarice

Unapredićemo nuklearno oružje ove godine, poručeno je iz ruske Ratne mornarice

Nuklearna podmornica "Belgorod" biće ove godine stavljena u službu ruske mornarice, rekao je glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov na marginama Međunarodnog pomorskog salona.

"Kao što je rekao predsednik, unapredićemo nuklearno oružje ove godine", rekao je Jevmenov za "RIA Novosti".

Višenamenska nuklearna podmornica "Belgorod" u sebi nosi dronove "posejdon", koji mogu biti opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim naoružanjem.

Podmornica je porinuta je u aprilu 2019. godine, a uskoro će joj se pridružiti i nuklearna podmornica "Habarovsk", koja je u izgradnji i koja uskoro postaje redovni nosač "posejdona".

Pritom, sve nove fregate i korvete i one koje su u izradi biće naoružane hipersoničnim raketama "cirkon", napomenuo je Jevmenov i dodao da ruska Ratna mornarica nastavlja da koristi i krstareće rakete "oniks" i "kalibar".

"Dokazali su da su veoma pouzdani", objasnio je.

Rusija će, uzimajući u obzir, nove izazove i iskustvo stečeno u SVO, nastaviti da usavršava Oružane snage, a počeće od nuklearnog oružja koje predstavlja ključni faktor bezbednosti Ruske Federacije i globalne bezbednosti, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Najvažniji zadatak ovde je razvoj nuklearne trijade, koja je ključna garancija ruske vojne bezbednosti i globalne stabilnosti. Već oko polovine jedinica i formacija Raketnih strateških snaga opremljeno je najnovijim kompleksima 'jars', a trupe se ponovo opremaju savremenim raketnim sistemima sa hiperzvučnom bojevom glavom 'avangard'", rekao je Putin i dodao da će uskoro borbeno dežurstvo stupaju prvi lanseri kompleksa "sarmat" sa novom teškom raketom.

Arsenali vazduhoplovnih i pomorskih komponenti strateških nuklearnih snaga se popunjavaju, rekao je Putin.