Putin: U poslednje vreme kršeni principi Konvencije o biološkom oružju

Interakcija između zemalja u oblasti suprotstavljanja raznim pretnjama biološke prirode treba da se odvija na ravnopravnoj osnovi, uz neophodno poštovanje suvereniteta svih država

U savremenim međunarodnim uslovima je od ključnog značaja da se očuvaju i ojačaju postojeći mehanizmi saradnje država u oblasti suprotstavljanja raznim pretnjama biološke prirode, kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja koja je stupila na snagu pre pola veka.

"Nažalost, u poslednje vreme sistematski se krše principi usvojeni ovim temeljnim dokumentom", ocenio je šef države obraćajući se učesnicima međunarodne naučno-praktične konferencije "Globalne pretnje biološkoj bezbednosti. Problemi i rešenja".

Korisne inicijative koje imaju za cilj da pojednostave režime za sprečavanje širenja takvog oružja, prema Putinovim rečima, često dobijaju negativnu reakciju država koje nastoje da iskoriste međunarodne probleme kako bi osigurale sopstvenu biološku bezbednost na račun drugih.

"Naša zemlja se dosledno zalagala za jačanje nadnacionalnih mehanizama za sprečavanje razvoja biološkog i toksičnog oružja", naglasio je Putin i dodao da su ruski specijalisti spremni da nastave da učestvuju u otklanjanju izbijanja opasnih infekcija u svetu, navodi se na sajtu Kremlja.

Prema njegovim rečima, interakcija između zemalja u ovoj oblasti treba da se odvija na ravnopravnoj osnovi, uz neophodno poštovanje suvereniteta svih država.

Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju (BTVC) odobrena je na 26. zasedanju Generalne skupštine UN 16. decembra 1971. godine. Sada broji 183 člana. Ovo je prvi međunarodni ugovor koji zabranjuje čitavu kategoriju oružja za masovno uništenje.

Prema prvom članu BTVC, države potpisnice se obavezuju da neće razvijati, proizvoditi, skladištiti, na drugi način nabavljati biološko oružje. Drugi član poziva na uništavanje svih zaliha biološkog oružja, opreme i vozila za dostavu u roku od devet meseci od stupanja na snagu Konvencije. Treći član zabranjuje prenos biološkog oružja i bilo kakvu pomoć u njegovom razvoju i nabavci.

Istovremeno, BTVC ne sadrži ni posebne odredbe o pristupima njegovoj primeni, niti spisak bioloških agenasa koji podležu zabrani. Zbog toga su stručnjaci 2001. godine pripremili nacrt pravno obavezujućeg protokola uz Konvenciju, ali su SAD jednostrano obustavile proces njenog usvajanja.