Rusija

Peskov: Na Zapadu razdor zbog neuspeha ukrajinske ofanzive

"Kijev trpi kontinuirani pritisak da nastavi borbu do poslednjeg vojnika, to je očigledno", kazao je portparol Kremlja
Peskov: Na Zapadu razdor zbog neuspeha ukrajinske ofanzivewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Razdor zemalja Kolektivnog zapada i sve veći pritisak na Kijev zbog neuspeha ukrajinske ofanzive su očigledni, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

"O neuspesima bi ipak trebalo da govore profesionalci, odnosno vojska i druge relevantne službe. Ali što se tiče mogućeg razdora na kolektivnom Zapadu i kontinuiranog vanrednog pritiska na Kijev da nastavi borbu do poslednjeg vojnika, to je očigledno", kazao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li neuspesi ukrajinske vojske na frontu približavaju zemlje pregovaračkom stolu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na današnjem sastanku Saveta bezbednosti rekao da su ukrajinske trupe, posle 16 dana aktivnih neprijateljstava, usporile svoju aktivnost i da se sada pregrupišu, a sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev dodao je da su gubici Kijeva tokom ukrajinske kontraofanzive već premašili 13.000 ljudi.

Peskov je, govoreći o izjavi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o tome da Rusija sprema provokaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, rekao je da je to još jedna laž.

Ranije je Zelenski u intervjuu američkom televizijskom kanalu En-Bi-Si rekao da Rusiju ne zanima bezbednost u Ukrajini. "Ovo je još jedna laž", rekao je Peskov.

Osvrnuo se i na odluku Moldavije da otkaže proslavu 9. maja - Dana pobede u Drugom svetskom ratu, i zaključio da odluka razočarava, vređa osećanja ratnih veterana.

image