Rusija

Vlasnik Vagnera tužio "Gugl"; Traži proterivanje iz Rusije

Oligarh Jevgenij Prigožin traži od ruskog generalnog tužioca da ispita aktivnosti "Jutjuba" zbog nekompatibilnosti sa zakonima Ruske Federacije
Vlasnik Vagnera tužio "Gugl"; Traži proterivanje iz Rusijewww.globallookpress.com © Rolf Vennenbernd

Vlasnik privatne vojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin podneo je tužbu protiv "Gugl grupe" i zatražio od ruskog generalnog tužioca da ispita aktivnosti "Jutjuba" zbog nekompatibilnosti sa zakonima Ruske Federacije.

"Pokretanjem specijalne vojne operacije počeo je informacioni rat na platformi `Jutjub` sa ciljem da se kleveta imidž Rusije u očima korisnika. Dele se lažni, rusofobični sadržaji, pozivi se na rušenje vlade Ruske Federacije i ostali destruktivni materijal", saopštila je pres služba Prigožinovog holdinga "Konkord". 

Prigožin je predložio da Generalno tužilaštvo proglasi aktivnosti "Gugla" nepoželjnim u Rusiji.

"Jutjub" je već privukao pažnju ruske javnosti brisanjem naloga ruskih i opozicionih ukrajinskih političara, medijskih kompanija, TV stanica i aktivista.

Za razliku od Rusa, Ukrajinci nesmetano šire svoje sadržaje protiv ruske vojne operacije. "Gugl grupa" je odmah ispoštovala zahteve ukrajinske vlade da blokira ukrajinske opozicione medije.

U periodu od 2017. do 2021. skoro svi ukrajinski antimajdanski političari su blokirani na "Jutjubu" i njihovi nalozi su izbrisani. Nije pošteđen ni bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

"Guglova" cenzura se odnosi čak i na ustavne organe Ruske Federacije, pošto se više ne prikazuje kanal Gornjeg doma ruskog parlamenta.

U aprilu 2020. sa Jutjuba je izbrisan kanal portala vesti "Riafan", koji je u vlasništvu Prigožina, koji sadrži na stotine izveštaja i dokumentarnih filmova. Nekoliko ruskih kanala je izbrisano i tokom maja 2020: "Ana njuz", "Krim 24" i "Njuzfront". Jula 2020. na "Jutjubu" je izbrisan privatni kanal vesti "Zargrad".

Zabranjeni kanali "Ana njuz" i "Njuzfront" ne samo da su imali veliki broj pratilaca, već su se izdvajali po kritičkom ispitivanju zapadnog narativa. Kanal "Njuzfront" sadrži veliku arhivu, sa obiljem videa o zločinima koje su ukrajinske vojne jedinice počinile nad civilima u Donbasu.

Međutim, na Jutjubu nisu cenzurisani i blokirani samo veliki mediji, već i nezavisni blogeri koji,kako je navedeno, ne prate mejnstrim zapadnjačkog narativa. Primer je ukrajinski bloger Jurij Podoljak, koji je stekao ime svakodnevnim izveštavanjem o dešavanjima na frontu, uprkos tome što je četiri miliona korisnika pretplaćeno na njegov kanal.

Isto je obrisan nalog ukrajinske advokatice Tatjane Montjan, koja je izveštavala iz Donbasa. Njen nalog je takođe obrisan, uprkos činjenici da su milioni korisnika pratili njene objave.

image