Ambasador Rusije u SAD: Vašington izaziva eskalaciju, a možda priprema i teren za napad na nuklearku

Ruski diplomata prokomentarisao potencijalno usvajanje nove rezolucije američkog kongresa koja bi napad nuklearnim oružjem na Ukrajinu izjednačila sa napadom na NATO

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov upozorio je da izjave zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, poput onih u kojima se govori o tome da Moskva može primeniti nuklearno oružje, doprinose eskalaciji situacije. 

Ove izjave on je nazvao "apsurdnim i nedalekovidim provokacijama" i "bezumnom inicijativom američkih rusofoba". 

Podsetimo, u četvrtak, u Gornjem domu američkog Kongresa predložena je rezolucija u kojoj piše da bi na nuklearni napad na Ukrajinu trebalo gledati kao na napad na NATO. Čak i ukoliko bi ovaj dokument bio usvojen, podseća TASS, on ne bi bio obavezujući, već bi služio samo kao preporuka.

Ambasador je ujedno podsetio i na nedavnu izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je upozorio na to da Rusija navodno sprema napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, te je ruski diplomata u tom kontekstu prokomentarisao predlog o pomenutoj američkoj rezoluciji. Kako je objasnio, iza svega toga vrlo verovatno stoji pokušaj Amerike da pripremi svet za provokaciju koju sprema Kijev, a za koju planiraju da okrive Moskvu, iako je potpuno apsurdno da bi Rusija napala objekat koji se nalazi na teritoriji koju kontroliše. 

Što se tiče nuklearnog oružja, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je jasno naglasio da je primena takvog naoružanja teoretski moguća ukoliko dođe do pretnje po opstanak države, njenu nezavisnost ili suverenitet. Ipak, kako je ocenio, Moskva za sada ne vidi naznake da bi trebalo doći do njegove primene.