Rusija

Admiral Jevmenov: Sve nove fregate ruske mornarice biće naoružane hipersoničnim raketama "cirkon"

Još 2019. godine, predsednik Rusije Vladimir putin je u svom godišnjem obraćanju rekao da će rakete"cirkon" moći da gađaju ciljeve u dometu od 1.000 kilometara
Admiral Jevmenov: Sve nove fregate ruske mornarice biće naoružane hipersoničnim raketama "cirkon"© © Pavel Byrkin/Kremlin Pool

Sve nove fregate ruske mornarice biće opremljene hipersoničnim raketama "cirkon", najavio je glavni admiral Nikolaj Jevmenov na marginama Međunarodnog sajma pomorske odbrane (IMDS) u ruskom Kronštatu, prenele su "RIA novosti"

Rakete "cirkon" uvedene su u upotrebu početkom ove godine. Rečeno je da su ne mnogo brže od svih ranije razvijenih ruskih protivbrodskih raketa i onih koje koriste zemlje NATO-a.

Još 2019. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom godišnjem obraćanju parlamentu rekao da će rakete "cirkon" moći da gađaju ciljeve u dometu od 1.000 kilometara dok lete devet puta brže od brzine zvuka. To je više od devet puta brže od projektila "tomahavk" i "harpun" koje koristi američka mornarica.

"Cirkon" se može koristiti protiv svih površinskih plovila, od fregate do nosača aviona, kao i protiv svih kopnenih ciljeva.

"Ova odluka ne znači da Rusija planira da odustane od svojih krstarećih raketa 'kalibr' i 'oniks', koje takođe aktivno koristi mornarica", kazao je Jevmenov.

"Obe rakete su ranije pokazale visoki nivo pouzdanosti", dodao je on.

image