Nariškin: Kijev prošle godine spremao napad na Donbas, neće moći da nas unište oružjem

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe poručio da je Moskva imala podatke koji su ukazivali na to da se Kijev spremao da započne veliku operaciju u Donbasu početkom prošle godine

Zapadne elite se mnogo varaju kada misle da je moguće uništiti Rusiju snagom oružja, rekao je danas direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin. 

Kako je objasnio, "teške posledice ove velike zablude danas na sebi osećaju borci Oružanih snaga Ukrajine i plaćenici iz zapadnih zemalja, koji masovno ginu na frontu" za interese koji nisu njihovi, već elita iz Vašingtona i "niza drugih prestonica zemalja članica NATO".

Nariškin je danas izjavio i da je Rusija imala podatke da se Kijev spremao da krajem februara ili početkom marta 2022. godine započne nove operacije u Donbasu, što se, podsetimo, podudara sa periodom kada je Moskva saopštila da počinje Specijalnu vojnu operaciju.

U tom cilju, Ukrajina je specijalno radila na pripremanju svojih snaga kako bi ugušili Donbas, a ove informacije kasnije su potvrdili i novi dokazi do kojih je ruska strana uspela da dođe nakon početka borbi, dodao je.

Kako ne bi došlo do velikog broja civilnih žrtava, Rusija je bila prinuđena da započne Specijalnu vojnu operaciju, istakao je Nariškin.

Podsetimo, ukrajinska ofanziva počela je početkom meseca, ali do sada nije imala velikog uspeha. Kako akcije nisu išle kako je planirano, kako je to objasnilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je izazvao sabotažu hidroelektrane Kahovka, a prema najnovijim izjavama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, vrlo je moguće da se sprema napad i na najveću nuklearku u Evropi - Zaporošku nuklearnu elektranu.

Dosadašnji gubici ukrajinske strane, od početka ofanzive, deset puta su veći od ruskih, podvukao je nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin.