Rusija

Lavrov: Afričko tržište raste, ubrzati odluku o uključivanju Afričke unije u G20

Šef ruske diplomatije prokomentarisao saradnju sa afričkim kontinentom pred julski samit "Rusija-Afrika"
Lavrov: Afričko tržište raste, ubrzati odluku o uključivanju Afričke unije u G20www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Rusija zauzima stav da je potrebno da dođe do razvoja novih finansijskih centara i reforme globalnog finansijskog sistema, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Moskvi.

Ministar se osvrnuo na situaciju oko afričkog kontinenta i rekao da bi u skorije vreme trebalo da se dogodi veća integracija ovog regiona u glavne globalne procese i "mehanizme upravljanja".

Ovo će biti moguće zahvaljujući uključivanjem u rad G20, na inicijativu Rusije, podsetio je.

"Finansijska i ekonomska nezavisnost i dalje predstavljaju jedan od ključnih faktora za razvoj Afrike", naglasio je Lavrov, a zatim i dodao da Rusija zauzima stav da je potrebno da dođe do reforme globalnog finansijskog sistema i razvoja novih finansijskih centara.

"Zastupamo stav da treba doći i do preraspodele monetarnih resursa u njihovu korist. Posebnu pažnju posvećujemo potrebama afričkih država".

Afrika je jedno od tržišta koje se brzo razvija. Značaj koje ovaj kontinent ima za izvoz ruskih proizvoda, ali i ruska ulaganja, nastavlja da raste, a veliki broj afričkih ekonomija registrovao je primetan rast tokom poslednjih deset godina, primetio je ministar.

Nominalni BDP afričkog kontinenta porastao je jedan i po put tokom poslednjih 10 godina.

Kako je dalje naveo, ove države, takođe, žele da nastave saradnju sa Moskvom, o čemu će biti reći i tokom sledećeg drugog samita "Rusija-Afrika" planiranog za jul ove godine. 

image