Putin: Kupaca ruskog gasa uvek ima

Vladimir Putin je poručio da je Rusija pristala na dogovor o žitu kako bi pomogla najsiromašnijim zemljama

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će kupaca ruskog gasa uvek biti, te da je izbor Turske kao gasnog čvorišta razumljiv jer je teško direktno raditi sa evropskim partnerima.

"Kupaca gasa uvek ima. Ovaj proizvod je veoma tražen u svetu jer je najprihvatljiviji za životnu sredinu i idealan primarni izvor energije za prelazak na zelenu energiju", rekao je Putin novinarima nakon trilateralnog sastanka sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Sočiju.

Ruski predsednik je poručio da je Rusija pristala na dogovor o žitu kako bi pomogla najsiromašnijim zemljama, ali je samo tri do pet odsto žita odlazilo onima kojima je najpotrebnije.

"Ovaj proces izvoza žita sa teritorije Ukrajine organizovan je pod izgovorom da se osiguraju interesi najsiromašnijih zemalja. I to smo radili upravo u interesu najsiromašnijih zemalja", rekao je Putin novinarima.

Ruski predsednik je objasnio da su se bespilotne letelice kojima su gađani brodovi Crnomorske flote delimično kretale koridorom kojim se izvozi žito.

"Ovi dronovi, i podvodni i vazdušni, delimično su se kretali koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine. Time su stvarali pretnju kako našim brodovima,koji treba da obezbede bezbednost izvoza žita, tako i civilnim brodovima koji su angažovani", objasnio je Putin.

Govoreći o mogućim sporazumima i pregovorima sa Ukrajinom, Putin je podsetio da Kijev, za razliku od Moskve, nema želju da sedne za pregovarački sto.

"Dogovorili smo se sa njima u Istanbulu, oni su onda sve uzeli i bacili to u korpu, a sada su im, kao što ste primetili, zabranili da razgovaraju sa nama. Kako da razgovaramo o mogućnosti dogovora ako ne postoji čak ni želja da razgovaraju sa nama", rekao je Putin, i dodao da se stav Rusije o pregovorima ne menja, ali da mora da dođe do "sazrevanja neophodnih uslova".

Takođe je iskoristio priliku da se zahvali vojnicima koji su odbili napade na brodove Crnomorske flote.

"Napad koji je pokrenut bio je neuspešan. Moramo odati počast našim mornarima i zahvaliti im se što su bili na vrhuncu situacije, odbijajući sve napade", rekao je Putin.

"Gasprom" pregledao mesta eksplozije na Severnom toku

Predsednik Putin otkrio je i da je Rusiji dozvoljeno da ispita mesta eksplozije na gasovodima "Severni tok", i ocenio da je reč o očiglednom terorističkom napadu. 

Na pitanje da li će prisustvovati samitima G20 i APEC (Organizacija za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju), ruski predsednik je poručio da još nije odlučio o putovanjima.

Ocenio je i da Evropljani vode politiku isključivanja Rusije iz raznih formata.

"Evropski partneri sprovode svoju politiku isključivanja Ruske Federacije iz različitih formata, uključujući i one koji se odnose na situaciju u Nagorno-Karabahu, ali u nekim situacijama je to apsolutno nemoguće", izjavio je Putin na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Sočiju.

On je napomenuo da Ruska Federacija uvek pozdravlja sve napore usmerene na rešenje.

"Podržavamo sve ono što ima za cilj smanjenje konfrontacije", naglasio je Putin.

Podsetimo, predsedik Rusije sastao se u Sočiju sa liderima Azerbejdžana i Jermenije kako bi razgovarali o potpisivanju dokumenta koji će činiti osnovu mirovnog sporazuma o Nagorno-Karabahu, nakon čega se obratio medijima.

Prema rečima ruskog predsednika, današnji razgovori u Sočiju su pokazali je dogovor moguć, jer su sve strane zainteresovane za normalizaciju odnosa. Putin je takođe napomenuo da će Moskva učiniti sve da se okonča sukob.

Lideri Republike Azerbejdžan i Republike Jermenije pozdravili su spremnost Ruske Federacije da nastavi da na svaki mogući način doprinese normalizaciji odnosa između Bakua i Jerevana, obezbeđuje stabilnost i prosperitet na jugu Kavkaza.