Rusija

Pobuna "Vagnera" završena, Lukašenko sa Prigožinom postigao dogovor o deeskalaciji

Pripadnici grupe "Vagner" okončali su svoju pobunu nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, po nalogu Vladimira Putina, razgovarao sa vođom "vagnerovaca" Jevgenijem Prigožinom i dogovorio povlačenje i deeskalaciju
Pobuna "Vagnera" završena, Lukašenko sa Prigožinom postigao dogovor o deeskalaciji© Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

"Jevgenij Prigožin prihvatio je predlog predsednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretanje naoružanih ljudi 'Vagnera' u Rusiji i preduzme dalje korake za deeskalaciju tenzija", navodi se u saopštenju Lukašenkove kancelarije.

U obraćanju javnosti povodom oružane pobune grupe "Vagner", predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da je izdao potrebna naređenja i da će država zaštititi sve građane Rusije.

"Rusiji je potrebno jedinstvo i odgovorni postupci, moramo da odbacimo sve što podriva naše društvo iznutra", poručio je Putin.

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin u petak je optužio Ministarstvo odbrane za napad na pripadnike njegove grupe i pokrenuo ono što je ruski predsednik potom nazvao oružanom pobunom. 

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je Prigožinove navode o napadu i upozorilo pripadnike "Vagnera" da su prevareni "u Prigožinovom zločinačkom kockanju i učešću u oružanoj pobuni", da su mnogi njihovi saborci već uočili svoju grešku i zatražili pomoć da se bezbedno vrate u svoje baze.

U saopštenju se navodi da je takva pomoć već pružena, a pripadnici "Vagnera" pozvani su da stupe u kontakt sa predstavnicima Ministarstva odbrane i bezbednosnim agencijama što pre, uz isticanje da im je garantovana bezbednost.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je da podržava svaku reč Vladimira Putina i naveo da su pripadnici ruskog Ministarstva odbrane i Ruske garde iz Čečenije već u zonama napetosti i da će izvršiti svoje zadatke.

Oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je pozvala "vagnerovce" da stanu uz državu i njenog predsednika. 

  • 24. jun 2023 • 20:32

    20:32

    Putin i Lukašenko ponovo razgovarali, razmotrili detalje pregovora sa "Vagnerom"

    Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko večeras su ponovo razgovarali telefonom.

    Predsednik Lukašenko je tom prilikom obavestio ruskog predsednika Putina o detaljima pregovora sa rukovodstvom grupe "Vagner".

    Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je pregovore i zahvalio se beloruskom kolegi na obavljenom poslu, saopštili su iz pres službe predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. 

  • 20:05

    "Vagnerovci" pakuju stvari, pripremaju se da napuste vojni štab u Rostovu na Donu

    Nakon što su lider Belorusije Aleksandar Lukašenko i osnivač "vagnerovaca" Jevgenij Prigožin postigli dogovor da je krvavi sukob na teritoriji Rusije nedopustiv, situacija oko štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu počela je da se smiruje.

    "Vagnerovci" su viđeni kako pakuju stvari i pripremaju se da napuste ove pozicije, javlja ruska redakcija RT na Telegramu.

  • 19:59

    "Volstrit džornal": SAD neće uvesti nove sankcije protiv "Vagnera" kako se ne bi složile sa Moskvom

    Sjedinjene Američke Države neće uvesti nove sankcije protiv "vagnerovaca" kako ovim činom Vašington slučajno ne bi zauzeo zvaničnu rusku stranu, odnosno, kako ne bi došlo do podržavanja pozicije koje se drži i Kremlj, piše "Volstrit džornal". 

    "Vašington ne želi da ispadne da on zauzima ovu ili onu stranu", preneo je list reči neimenovanog izvora.

    Kako je ranije saopštio "Volstrit džornal", američki Stejt department planirao je da 27. juna uvede nove sankcije protiv "vagnerovaca" zbog njihovih akcija u Africi. 

  • 19:28

    Prigožin: Vraćamo se nazad

    Vođa "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je da je doneo odluku da zaustavi kolonu svojih vozila koja je, navodno, iz Rostova na Donu krenula ka Moskvi i da se vraćaju nazad, prenele su "RIA Novosti".

  • 19:10

    Lukašenko razgovarao sa Prigožinom: "Vagnerovci" pristali na deeskalaciju

    Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je danas sa osnivačem "vagnerovaca" Jevgenijem Prigožinom, nakon razgovora i po dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, javljaju beloruski mediji bliski rukovodstvu iz Minska.

    Kako dodaju iz pres službe Lukašenka, Prigožin je pristao da zaustavi kretanje "vagnerovaca" po teritoriji Rusije i složio se da će preduzeti dalje korake ka deeskalaciji tenzija. 

    Ruski mediji javljaju da su Lukašenko i Prigožin razgovarali "ceo dan" nakon čega su došli do "korisne i prihvatljive opcije razrešenja situacije, koje uključuju i bezbednosne garancije za borce privatne vojne kompanije 'Vagner'".

    Prigožin i Lukašenko usaglasili su se da bi krvavi sukob na teritoriji Rusije bio "nedopustiv".

  • 18:36

    Kuleba očekivano priznao: Bilo kakvi problemi u Rusiji idu nam u korist

    Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba očekivano je zadovoljno dočekao poslednje vesti o oružanoj pobuni u Rusiji, rekavši da "bilo kakav ustanak, bilo kakav problem koji se pojavljuje kod neprijatelja odgovara našim interesima".

    Dodao je da je rano ocenjivati kakav će uticaj ova dešavanja imati na samu Ukrajinu, te još jednom ponovio da bilo kakvi problemi u Rusiji idu u prilog ukrajinske pobede. 

  • 18:14

    Zaharova posetila Trojice-Sergijevu lavru, pozvala narod na jedinstvo

    Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova posetila je danas jednu od najvećih ruskih svetinja Trojice-Sergijevu lavru i odatle se obratila narodu Rusije. 

    Ona je pozvala narod na jedinstvo i upozorila da trenutno nije vreme za isterivanje pravde, jer se radi o istorijskom trenutku, kada je najbitnija otadžbina. 

    Podsetila je da je najstrašnija izdaja čovečanstva bila izdaja Jude, koji je, iako je govorio istinu kada je pokazao gde se molio Isus Hristos, u isto vreme izvršio strašnu izdaju. 

    "Budite hrabri i odani, budite zaštitnici zemlje i naroda! Sve što nam je sada potrebno je naše jedinstvo. U tome je naša snaga i u tom jedinstvu je i istina. S Bogom!", rekla je Zaharova.

  • 18:03

    Si-En-En: Bajden pomno prati situaciju u Rusiji

    Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden prati situaciju u Rusiji, preneo je Si-En-En.

    "Predsednik Bajden je obavešten o situaciji u Rusiji", navodi se u saopštenju iz Bele kuće i dodaje da Vašington pomno prati razvoj situacije.

    Bajden je, kako prenose "RIA Novosti" pozivajući se na Belu kuću, o Rusiji razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

  • 17:44

    Belgija sutra održava sednicu Saveta bezbednosti

    Premijer Belgije Aleksandar de Kro danas je izjavio da će sutra u Belgiji biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog dešavanja u Rusiji. 

    "Situacija u Rusiji je vrlo ozbiljna i može da se završi ozbiljnim posledicama po Evropu. Danas ću se konsultovati sa ministrima odbrane i spoljnih poslova i našim obaveštajnim službama", napisao je on na Tviteru. 

  • 17:38

    Lukašenko održao dva sastanka sa vojskom i bezbednosnom službom

    Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko održao je danas dva sastanka sa bezbednosnom službom i vojskom.

    Sastanci su održani jutros i u poslepodnevnim satima. 

    Ujedno, podsetimo, Lukašenko je danas o poslednjim dešavanjima u Rusiji telefonom razgovarao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i tom prilikom izrazio punu podršku Minska zvaničnom rukovodstvu Rusije. 

image