Rusija

Koji je smisao ruske taktike bombardovanja u Ukrajini?

Penzionisani indijski pilot komentariše neuobičajenu taktiku bombardovanja koju Rusija koristi u Ukrajini: Su-34 u ulozi "jaguara"
Koji je smisao ruske taktike bombardovanja u Ukrajini?www.globallookpress.com © © MOD Russia

Nedavno se pojavio snimak najnaprednijeg ruskog udarnog aviona Su-34, poznat pod oznakom "Fulbek", koji leti veoma nisko i bombarduje ukrajinske položaje nevođenim bombama koje eksplodiraju nakon što avion napusti zonu udara.

"Su-34 baca bombe u stilu `jaguara`", primetio je Vijainder Takur, penzionisani pilot indijskog ratnog vazduhoplovstva koji je leteo upravo na "jaguaru", a sada se bavi analitikom za vojno-analitički portal "Jurejžn tajms".

Osobenosti "Jaguara"

"Jaguar" je anglo-francuski mlazni jurišni avion koji su prvobitno koristili Britanija i Francuska za blisku vazdušnu podršku i napade nuklearnim oružjem. I danas se taj avion nalazi u službi Indijskih oružanih snaga upravo u ulozi platforme za nuklearne gravitacione bombe.

Takur je objasnio da je "Jaguar" bio među prvim jurišnim bombarderima u stanju da izvrše precizno bombardovanje u horizontalnom letu, dok su ranije avioni za precizno bombardovanje koristili tehniku poniranja ka meti (poput čuvene "štuke"). "Jaguar" je imao kompjuter koji je izračunavao uticaj smera i brzine vetra na putanju bombe bačene u vazduh.

„Uzimajući u obzir brzinu aviona i visinu na kojoj leti, kompjuter je mogao tačno da ukaže pilotu kada treba da baci bombu“, rekao je Takur, uz napomenu da zbog ove sposobnosti "Jaguar" nije morao da se penje i zaranja blizu mete izlažući se neprijateljskom oružju protivvazdušne odbrane.

"`Jaguar` je mogao da prodre u vazdušni prostor protivnika na maloj visini, da napadne svoju mestu i da izađe punom brzinom iz borbenog područja, održavajući malu visinu i izbegavajući radare", rekao je Takur.

Prema njemu, nevođene bombe mogu biti i tačne i precizne kada se bacaju sa male visine. „Na osnovu iskustva sa `jaguarima`, jasno je da lako možete postići preciznost od svega nekoliko metara kada bacate bombu male visine", rekao je on.

Delovanje prenosivih sistema protivvazdušne odbrane

Ono što je , međutim, neočekivano u sadašnjoj ruskoj taktici u Ukrajini, je upotreba najnaprednijih jurišnih aviona u niskom letu u kombinaciji s arhaičnim nenavođenim gravitacionim bombama. 
Let na malim visinama omogućava avionu da izbegne detekciju radara protivvazdušne odbrane, ali avion tada postaje ranjiv na napade prenosivih sistema protivvazdušne odbrane (MANPAD).

Rusija i Ukrajina su u velikoj meri koristile to oružje u svojoj strategiji protivvazdušne zaštite.

Ruski penzionisani pilot priznao je efikasnost ukrajinskih MANPAD-a u nedavnom intervjuu za "Jurejžan tajms". „Većina naših Su-35, Su-24 i Su-34 pogođena je dok su leteli na malim visinama“, rekao je penzionisani ruski pilot, koji je tražio da ostane anoniman.

"Su-34 fulbek" je najnapredniji ruski udarni avion. Iako je odlično opremljen za izvođenje preciznih udara vazduh-zemlja, avion se uglavnom koristi za misije traženja i uništavanja, koje podrazumevaju odlazak aviona u borbeno područje, vizuelno uočavanje cilja i napad.

Takur, međutim, ukazuje da moderni ruski avioni imaju vrlo sofisticirane odbrambene sisteme i da je za "obaranje SU-34/35 MANPAD-om potrebna ogromna količina sreće, ali u ovako dugačkom sukobu, može vam se i posrećiti".

Rusija favorizuje ekonomičnost

To je slučaj i sa drugim ruskim naprednim borbenim avionima, kao što je višenamenski borbeni avion pete generacije Su-35.

Iscrpljivanje zaliha, tvrdi indijski pilot, ili potreba da se štede visokoprecizne bombe, navelo je rusku vojsku da se više oslanja na nenavođene bombe. 

Rusija ima tendenciju da favorizuje ekonomičnost u svojim sistemima naoružanja, pošto lako dostupni i jeftiniji sistemi naoružanja povećavaju kapacitete Rusije da se bori u dugotrajnom sukobu, dok Ukrajina dobija ogromne zalihe opreme i municije sa Zapada.

image