Rusija

Lavrov: Rusija zadržava kontrolu nad nuklearnim oružjem u Belorusiji

SAD su pre mnogo decenija rasporedile taktičko nuklearno oružje na teritoriji pet država NATO-a u okviru programa koji nazivaju zajedničkom nuklearnom misijom, podsetio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Rusija zadržava kontrolu nad nuklearnim oružjem u Belorusiji© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija zadržava kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji, što je u skladu sa međunarodnim obavezama, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za kanal ONT na marginama Ministarskog saveta ODKB.

"Raspoređivanje nuklearnog oružja ni na koji način ne krši bilo kakvu međunarodnu obavezu ni Belorusije ni Ruske Federacije, a ni obaveze prema Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja. Zadržavamo kontrolu nad oružjem koje će biti postavljeno na teritoriji našeg saveznika, što u potpunosti obezbeđuje ispunjenje obaveza koje sam pomenuo", rekao je on.

Lavrov je podsetio da su SAD pre mnogo decenija rasporedile taktičko nuklearno oružje na teritoriji pet država NATO-a u okviru programa koji nazivaju zajedničkom nuklearnom misijom. Pritom, kako je kazao, i građane i vojno osoblje ovih nenuklearnih zemalja "obučavaju da rukuju nuklearnim oružjem".

Moskva je, kad god su SAD pozivale na razgovore o ograničenjima na ovu vrstu naoružanja, pozivala Vašington da vrati taktičko nuklearno oružje na svoju teritoriju, dodao je.

"Bili smo spremni za to, ako bi Amerikanci, poput nas, postavili svoje taktičko nuklearno oružje samo na svojoj teritoriji i ako bi uništili infrastrukturu za upotrebu nuklearnog oružja koju su stvorili na teritoriji pet nenuklearnih država. Nismo čuli argumente koji bi opovrgli ovaj naš stav", dodao je ministar.

"A kada razni zapadni zvaničnici, predsednik SAD ili predstavnici NATO-a, tvrde da su akcije Rusije i Belorusije neodgovorne, nama to ukazuje samo na jednu stvar – kolonijalno razmišljanje. Amerika može da radi šta god želi, a svako drugi može samo ono što im ona dozvoli", zaključio je šef ruske diplomatije.

image