Rusija

Putin: Doneo sam odluke da bi se sprečilo krvoproliće (VIDEO)

Predsednik Rusije je istakao da su građani te zemlje pokazali jedinstvo
Putin: Doneo sam odluke da bi se sprečilo krvoproliće (VIDEO)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je građanima za solidarnost, izdržljivost i patriotizam. 

"Ta građanska solidarnost je pokazala da su svaka ucena, svaki pokušaj da se izazovu unutrašnja previranja, osuđeni na propast. Ponavljam, videlo se veliko jedinstvo društva, izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima. Čvrst, nedvosmisleni stav u podršci ustavnom poretku države zauzele su javne organizacije, verske zajednice i vodeće političke partije, odnosno, čitavo rusko društvo. Sve je ujedinila i okupila glavna stvar - odgovornost za sudbinu Otadžbine", rekao je Putin u obraćanju naciji.

Kako je podvukao, od samog početka događaja, najbrže moguće su donete sve neophodne odluke o neutralizaciji nastale pretnje, za zaštitu ustavnog poretka, života i bezbednosti naših građana.

"Oružana pobuna bi u svakom slučaju bila ugušena. Organizatori pobune, bez obzira na gubitak razuma, su u svakom slučaju to morali da znaju", istakao je Putin.

"Organizatori pobune su znali da su pošli u nezakonitu akciju kako bi napravili raskol i oslabili državu dok se suprotstavlja kolosalnoj spoljašnjoj pretnji, pritisku spolja bez presedana", dodaje ruski predsednik.

On je istakao da se to dešava u trenutku "kada na frontu ginu naši drugovi sa poslednjim rečima 'ni korak nazad'".

"Organizatori pobune koji su izdali svoju zemlju i svoj narod, su izdali i one, koje su poveli sa sobom u zločin. Lagali su ih, gurali ih u smrt i terali da pucaju na svoje", rekao je ruski lider.

Naglašava da, baš takav rezultat bratoubistva su hteli neprijatelji Rusije i neonacisti u Kijevu i njihovi zapadni mentori i drugi različiti nacionalni izdajnici.

"Oni su želeli da ruski vojnici ubijaju jedan drugog, da ginu vojnici i civili, da bi krajnji rezultat bio poraz Rusije, a naše društvo da se podeli i 'udavi' u sopstvenoj krvi", naglasio je on.

"Oni su nastojali da se osvete za svoj neuspeh na frontu u toku tzv. kontraofanzive, ali su se preračunali", dodaje.

"Hrabrost i samopožrtvovanost palih heroja-pilota su spasili Rusiju od destruktivnih posledica", istakao je.

Ipak, kako naglašava, znali su da su većina vojnika grupe Vagner heroji koji su to mnogo puta dokazali na frontu oslobađajući Donbas i Novorusiju.

"Njih su pokušali da iskoriste protiv svoje braće po oružju sa kojima su se oni borili za svoju zemlju i njenu budućnost", rekao je Putin.

"Od samog početka događaja po mom naređenju su preduzimani koraci da se izbegne veliko krvoproliće. Bilo je potrebno vreme da se da mogućnost onima koji su napravili grešku da se predomisle i da razumeju da do kakvih tragičnih posledica mogu da dovedu njihove akcije, avantura u koju su ih uvukli sa kojom se ruska javnost nije složila", dodao je.

Zahvalio se onim komandantima i vojnicima Vagnera koji su se zaustavili i nisu pošli na bratoubilačko krvoproliće i koji su se zaustavili u poslednjem trenutku.

"Oni sada mogu da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane ili ako žele mogu da odu u Belorusiju, moje obećanje biće ispunjeno", naglasio je Putin.

Ponovio je da postoji izbor i da će to biti izbor ruskih vojnika koji su shvatili svoju tragičnu grešku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je posebnu zahvalnost Aleksandru Lukašenku na njegovom doprinosu u mirnom rešavanju krize.

"Patriotski odnos građana, jedinstvo celog ruskog društva odigrali su ključnu ulogu u ovim danima. Upravo ta podrška nam je pomogla da zajedno odolimo najtežim iskušenjima za našu državu", naglasio je predsednik Putin.

Kako javljaju beloruski mediji, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obratiće se sutra novinarima.

Podsećamo, u subotu su pripadnici grupe "Vagner" okončali svoju pobunu nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, po nalogu Vladimira Putina, razgovarao sa vođom "vagnerovaca" Jevgenijem Prigožinom i dogovorio povlačenje i deeskalaciju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je pregovore i zahvalio se beloruskom kolegi na obavljenom poslu, saopštili su iz pres službe predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. 

image