Rusija: Ukrajinci upotrebili hemijsko oružje u napadu kod Soledara

Ruski stručnjaci rade na otkrivanju vrste hemijskog oružja upotrebljenog u napadu

Oružane snage Ukrajine napale su hemijskim oružjem ruske pozicije kod grada Soledara u DNR, otkrio je za TASS potpukovnik u penziji Narodne milicije LNR Andrej Maročko. 

"Oružane formacije Ukrajine napale su naše položaje kod Soledara hemijskom municijom. Pri detonaciji se oslobađa iritirajući dim koji izaziva peckanje kože, a pri njegovom udisanju ljudi gube svest", rekao je Maročko, pozivajući se na izvore sa fronta. 

Stručnjaci ruskih radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga trenutno, kako je rekao, utvrđuju vrstu otrova koja je bila iskorišćena prilikom napada.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su ukrajinske snage iskoristile hemijsko oružje. U aprilu, ono je bilo iskorišćeno u pravcu Zaporožja, početkom marta u pravcu Bahmuta i Donjecka, a u februaru takođe u pravcu Bahmuta i Soledara. 

Kako je ranije otkrio vojno-politički ekspert Jan Gagin, ukrajinske vojne jedinice i ne kriju da poseduju ovo zabranjeno oružje strane proizvodnje, te ih periodično pokazuju u svojim video-snimcima.