Rusija

Bocan-Harčenko: Politika Srbije "izvodi Zapad iz takta", ponašanje Srbije je za EU neočekivano

Uprkos užasnom pritisku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpsko rukovodstvo i Beograd, ali i javno mnjenje, ostaju privrženi stavu da se ne pristane na uvođenje antiruskih mera i sankcija
Bocan-Harčenko: Politika Srbije "izvodi Zapad iz takta", ponašanje Srbije je za EU neočekivanowww.globallookpress.com © Lujinbo

Srbija ne odustaje od svoje višestrane politike koja sa jedne strane uključuje saradnju sa Rusijom i Kinom, a sa druge - neodustajanje od proevropskog puta, rekao je danas u okviru foruma "Valdaj" ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Uprkos užasnom pritisku, koji je, kako je rekao, ponekad i "bez presedana", predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpsko rukovodstvo i Beograd, ali i javno mnjenje, ostaju "privrženi stavu koji je prvobitno bio formulisan, a koji se tiče odluke da se ne pristane na uvođenje antiruskih mera i sankcija" koje je zahtevala Evropska unija.

Ambasador je istakao da, kada je reč o Srbiji, mora biti uzet u obzir veliki broj faktora, njen status kao zemlje koja je kandidat za ulazak u EU, trenutnu situaciju i pregovore koji se tiču ulaska u EU, a koji se sporo odvijaju. 

Srbija ne odustaje od "evropskih prioriteta", o čemu često govori rukovodstvo zemlje, ali za Beograd je isto tako glavno i da nastavi saradnju sa Rusijom i Kinom, što "izbacuje iz takta" Zapad. U sadašnjoj situaciji pod time mislimo na napore i rešenost Srbije da ne odustane od zaštite sopstvenih nacionalnih interesa i sprovođenja nezavisne politike, objasnio je Bocan-Harčenko. 

Danas se od kandidata za ulazak u EU očekuje da usklade svoju politiku sa politikom Unije, da zaborave na samostalnost i da idu nauštrb svojih interesa odmah nakon što podnesu zahtev za ulazak u Uniju, tako da je ponašanje Srbije u tom smislu bilo nešto "neočekivano", rekao je ambasador.

Ipak, "Srbija čvrsto sprovodi svestranu politiku, čak i u uslovima kada ima status kandidata" za pristupanje Uniji, i čak kada joj se preti da taj status može izgubiti, ponovio je on.

O Vučiću i pritiscima na Beograd

Ambasador se osvrnuo i na pitanje Kosova i Metohije i napomenuo da se ova problematika aktivno koristi kao pritisak na predsednika Vučića, jer se zna da je to "bolno mesto" za koje se na Zapadu nadaju da može biti iskorišćeno kako bi predsednik Srbije, pre svega, izmenio svoju politiku prema Rusiji. Ovo je, prema rečima Bocana-Harčenko, najbitnije kada je reč o tome šta Zapad želi da postigne pritiscima u kojima se koristi KiM.

To je "opasno i može ponovo uzdrmati stabilnost u regionu", upozorio je on. 

Još jedan od instrumenata pritisaka su i protesti za koje je rekao da imaju za cilj da sakupe što je moguće više protivnika trenutnog rukovodstva u Beogradu. 

U protestima se koriste različiti motivi: i politički, i oni koji su povezani sa Rusijom, i oni koji se vezuju za KiM, ali i motiv tragičnih ubistava koji je "cinično iskorišćen" protiv rukovodstva zemlje. 

"Vučić, prema našem mišljenju, ispoljava uzdržanost, hladnokrvnost, sposobnost da reaguje konstruktivno i prilagodljivo. On odgovara na protest konkretnim koracima, koji se odnose i na optužbe povezane sa nasiljem i na jačanje bezbednosne situacije unutar zemlje. Takođe, on odgovara na političke izjave, ostajući, naravno, strogo u ustavnim i pravnim okvirima", ocenio je diplomata ponašanje predsednika Srbije za rusku javnost.

"Ako vam se ne sviđa sadašnje rukovodstvo, vlada, molim vas, spremamo se i održavamo izbore i rešavamo sve probleme na biračkim mestima i rezultatima izbora", podsetio je Bocan-Harčenko na jednu od izjava Vučića koju je naveo kao primer njegovog konstruktivnog reagovanja.

Sa druge strane, najveći broj izjava opozicije bio je u duhu obojenih revolucija: ulicom treba smeniti najveći broj ministara ili celu vladu, dakle, bez bilo kakvih razgovora ili poštovanja ustavnih procedura, dodao je.

O KiM: Kurti neće normalizaciju, već nezavisnost 

Dvoličnost i obmanjivanje Srbije sve vreme traje, dok se u isto vreme podgreva i situacija na KiM, rekao je ambasador, objasnivši da kada to kaže zapravo misli na odsustvo želje Zapada da zaista utiče na Prištinu.

"Nikakvi planovi za deeskalaciju, o kojima govori Zapad, se ne ispunjavaju. Priština ne želi normalizaciju situacije, već samo apsolutnu nezavisnost KiM, što se ne može razmatrati". Neophodno je prvo naterati Prištinu da ispuni ono što je dogovoreno davno u Briselu, pre deset godina i da se stvori Zajednica srpskih opština. To bi bili konkretni koraci koji bi zaista vodili stabilizaciji situacije, poručio je Bocan-Harčenko. 

Rusija zadržava isti stav po pitanju KiM kao i pre, nastavlja da čini dosta toga u okviru Saveta bezbednosti UN i to ima efekat, bez obzira na trenutnu situaciju u Rusiji i Ukrajini. To je, kako je objasnio ruski ambasador, najbitnije: "Rusija neće dozvoliti da tzv. Kosovo uđe u UN, što je, zapravo, glavno za Zapad i Prištinu i što je usled našeg stava nemoguće ostvariti".

Odluka Beograda da ne uvede sankcije protiv Moskve omogućila je nastavak trgovinsko-ekonomske saradnje. Prelazni period, usled novonastale situacije, je završen, naše najveće kompanije nastavljaju da rade u Srbiji, sigurne u svoju perspektivu, dok je trgovinski promet čak malo i povećan malo, što je važno, istakao je diplomata. 

image