Putin tokom susreta sa vojskom: Sprečili ste građanski rat, narod nije bio uz pobunjenike (VIDEO)

Vojska sprečila da u zemlji dođe do velikog haosa, poručio ruski lider

Ruski vojnici pomogli su zemlji u teškom trenutku i uspešno sprečili haos, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju.

Kako je naveo, ruska vojska je, zapravo, sprečila izbijanje građanskog rata i osigurala bezbednost strateški i drugih važnih objekata, a brzim i preciznim radom sprečeno je da dođe do žrtava među civilima. 

U isto vreme, predsednik Rusije istakao je da su piloti, koji su 24. juna izgubili život, poginuli časno, "ispunjavajući svoj dug" pred državom. U njihovu čast, Putin je objavio minut ćutanja. 

Lider je istakao da "ljudi, armija, narod nisu bili sa pobunjenicima" i dodao da se zahvaljuje čitavim Oružanim snagama Rusije, pripadnicima specijalnih i bezbednosnih službi za njihovu "hrabrost i vernost narodu Rusije i vojnoj zakletvi". 

"Pokazali ste odgovornost za budućnost zemlje", podvukao je.

Jedinstvo naroda i odlučnost i hrabrost vojnika zajednički su zaustavili građanski rat, te nije bilo potrebno pozivati jedinice koje se danas nalaze na frontu, pojasnio je Putin.

Današnjem obraćanju ruskog predsednika prisustvovao je i ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i pripadnici vojske i bezbednosnih službi koji su doprineli zaustavljanju oružane vojne pobune u subotu.

Zolotov: Nije isključen strani faktor, znali smo da se sprema pobuna

Komandant Nacionalne garde Rusije Viktor Zolotov poručio je da nije isključeno da su u pokušaju državnog udara učestvovale zapadne obaveštajne agencije, kao i da je vrlo moguće da su na Zapadu znali da se sprema oružana pobuna.

Kako je objasnio, brzo napredovanje grupe "Vagner" u trenutku pobune bilo je moguće zbog toga što je u blizini Moskve bila velika koncentracija njihovih snaga. Ipak, čak i da su "vagnerovci" uspeli da dođu do prestonice, "Vagner" ne bi mogao da zauzme Moskvu, sve provokacije bile bi ugušene, naglasio je on.

Bezbednosne službe su znale da se sprema pobuna, takva informacija dobijena je iz štaba Jevgenija Prigožina, a prema tim informacijama problemi su se očekivali u periodu od 22. do 25. juna.

Zolotov je još dodao da će Nacionalna garda dobiti teško naoružanje i tenkove, o čemu je već bilo reči tokom sastanka sa predsednikom Rusije, i poručio da je Moskva spremna za bilo kakve provokacije. 

"Uvek se spremamo za takav scenario, provokacije će biti ugušene", precizirao je Zolotov.