Rusija

Peskov o pobuni "Vagnera": Putin je održao reč

Predsednik je pokazao volju da spreči razvoj događaja po najgorem scenariju, kazao je portparol Kremlja
Peskov o pobuni "Vagnera": Putin je održao rečwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Napori predsednika Rusije Vladimira Putina i njegova volja da se spreči najgori razvoj događaja su bili glavni faktor u rešavanju situaciju nastalu u zemlji 24. juna, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov aludirajući na pobunu "Vagnera", prenose "RIA Novosti".

"Reč je o jednom prilično tužnom i krajnje neobičnom događaju. Mnogo posla su uradili svi. Pokazana je volja predsednika da spreči razvoj događaja po najgorem scenariju. Postoji dogovor kojim je sprečeno da dođe do najgoreg, a postoje i određena obećanja i garancije predsednika, to se sada sprovodi", kazao je Peskov.

Ponovio je reči hvale ruskog predsednika na račun beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka zbog uloge koju je imao u rešavanju krize, ali je odrično odgovorio na pitanje novinara o mogućoj posredničkoj ulozi predsednika Belorusije u pregovorima Kijeva i Moskve, jer, kako je rekao, Kijev ne želi pregovore.

"Lukašenko je lider nama bratske i savezničke Belorusije. Mudar je i iskusan. Predsednik Putin sa njim ima dugogodišnje prijateljske odnose", kazao je Peskov i objasnio da dvojica lidera svakodnevno razmenjuju mišljenja i koordinišu akcije koje bi mogle da dovedu do razrešenja sukoba u Ukrajini.

"Štaviše, agresija se dešava u kontekstu obe naše zemlje. Što se tiče pregovora sa Ukrajinom, to još ne razmatramo, jer ih Kijev i Zapad sabotiraju", objasnio je Peskov.

Peskov je rekao da ne misli da su događaji posle kratkotrajne pobune poljuljale poziciju vlasti u Ruskoj Federaciji i Putina lično. 

"Mnogo je ultra-emocionalnih i nervoznih među stručnjacima, kvazistručnjacima, politikolozima i kvazipolitikolozima", te su se otuda na internetu i u medijima i pojavili mnogobrojni zaključci i rasprave koje nisu u skladu sa realnom situacijom, kazao je Peskov.

"Poverenje u predsednika i nivo konsolidacije društva, političkih partija, vojske, naših boraca, civila, sveštenih lica, vernika je veoma visoko. Ovi događaji su zapravo pokazali koliko je društvo ima poverenja u predsednika", objasnio je.

U ranim jutarnjim časovima 24. juna, snage grupe "Vagner" su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Gradom su se kretale grupe naoružanih ljudi, postavljeni su kontrolni punktovi na ulazima i izlazima.

U toku dana, mnogi ruski zvaničnici, Ministarstvo odbrane, general Sergej Surovikin i sam predsednik Vladimir Putin, pozivali su pripadnike "Vagnera" da ne dozvole dalju eskalaciju.

Samo 17 minuta posle razgovora predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i šefa grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, javljeno je da je dogovor postignut, i da će se "Vagnerove" snage povući iz grada.

Kako je objasnio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Prigožin će otići u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega biće obustavljen.

image