Rusija

Putin: Rusija u potpunosti finansirala "Vagner", Ukrajina izgubila 259 tenkova i 780 oklopnih vozila

Samo na orehovskom pravcu, koji Ukrajina smatra glavnim i najuspešnijim za njihovu ofanzivu, u poslednjih sedam dana uništeno je 281 borbenih vozila, od kojih 40 tenkova
Putin: Rusija u potpunosti finansirala "Vagner", Ukrajina izgubila 259 tenkova i 780 oklopnih vozila© kremlin.ru/Фото: Михаил Терещенко, ТАСС

Od početka takozvane, dugonajavljivane, ukrajinske ofanzive, neprijatelj je izgubio više od 250 tenkova i 780 oklopnih vozila, kazao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka u Kremlju sa pripadnicima Ministarstva odbrane.

"Samo na orehovskom pravcu, koji Ukrajina smatra glavnim i najuspešnijim za njihovu ofanzivu, u poslednjih sedam dana uništeno je 281 borbeno vozilo, od kojih 40 tenkova i 102 oklopna vozila. Sve to, zahvaljujući akciji naših vojnika", precizirao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, oni koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji treba da postanu "gradivno tkivo rukovodstva ruskog Ministarstva odbrane".

Govoreći o događaju od 24. juna u Rostovu na Donu, Putin je kazao da će država da uradi sve da podrži porodice vojnika poginulih u toku pobune.

"Rusija je u potpunosti finansirala 'Vagener'", rekao je Putin i dodao da su od maja 2022. do maja ove godine vlasti platile privatnoj vojnoj kompaniji više od 86 milijardi rubalja, što iznosi oko jednu milijardu evra.

Istovremeno, vlasnik kompanije "Konkord" je preko vojne trgovine za godinu dana dobio od države 80 milijardi rubalja za snabdevanje vojske hranom, precizirao je ruski lider. 

"Nadam se da tom prilikom niko ništa nije ukrao. Pozabavićemo se time", naglasio je.

Pored Ministarstva odbrane, Ruske garde, specijalnih službi, FSB-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, posebnu ulogu u smirivanju pobune imali su ruski vojnici koje je Putin dočekao u Kremlju.

Zahvaljujući njihovim odgovornim akcijama, koje svedoče da su odani zakletvi, otadžbini i ruskom narodu, u državi se nije dogodilo ono što se očekuje posle pobune – potpuni haos i građanski rat, kazao je Putin i kao vrhovni komandant se zahvalio vojnicima.

Vojnici su, prema njegovim rečima radili u veoma teškim uslovima, na prometnim autoputevima, trudeći se da izbegnu žrtve među civilnim stanovništvom.

Nažalost, dodao je Putin, "pretrpeli smo i borbene gubitke – nema drugog naziva za to, jer naši drugovi su poginuli braneći otadžbinu".

"Ovo kažem bez ikakve patetike i bez ikakvog preterivanja. Želim još jednom da naglasim: haos u zemlji bi bio neizbežan i neprijatelj bi to, naravno, iskoristio", objasnio je.

Neprijatelj već odavno pokušava to da uradi, ali mu ne polazi za rukom, konstatovao je predsednik i naglasio: "Nadam se da mu neće uspeti, to jest siguran sam u to. Ne zna se šta bi na kraju bilo sa zemljom, ali sva dostignuća koja su postignuta tokom ratnih dejstava bila bi izgubljena. A vi to niste dozvolili".

image