Rusija među najvećim svetskim izvoznicima hrane

Ruska Federacija je u poslednjih deset godina ostvarila najveći porast obima izvoza poljoprivrednih proizvoda

Rusija je prošle godine postala 17. najveći svetski izvoznik hrane, prema podacima koje je objavio Agroeksport centar ruskog Ministarstva poljoprivrede, izveštava RT internešenel.

Prema podacima tog centra, Rusija u 2022. godini čini 2,1 odsto izvoza hrane na svetska tržišta.

"Među prvih 20 zemalja, Rusija je u poslednjih deset godina ostvarila najveći porast obima izvoza poljoprivrednih proizvoda", saopštio je ovaj centar, uz napomenu da je rast izvoza iznosio 150 odsto.

Do kraja 2022. ruski poljoprivredni izvoz porastao je za 12 odsto, na 41,6 milijardi dolara, pokazuju podaci Agroeksporta.

U izveštaju se dodaje da su prihodi od izvoza ruskih žitarica porasli za 18 odsto, dok je prodaja ulja i masti, kao i mesnih prerađevina, porasla za 25 i 23 odsto. Prihodi od izvoza u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji porasli su za 1,6 odsto.

Istovremeno, isporuke ribe, morskih plodova i mlečnih proizvoda zabeležile su pad od 12 odsto, odnosno 1,9 odsto.

"U 2022. godini, globalni izvoz poljoprivrednih proizvoda postavio je novi rekord, premašivši prvi put dva biliona dolara," saopštio je Agroeksport.

Udeo 20 najvećih svetskih izvoznika hrane iznosio je 69,8 odsto, u poređenju sa 67,9 odsto iz 2021. godine.

SAD su prošle godine ostale najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Proizvođači u zemlji povećali su izvoz za 9,1 odsto, na 193 milijarde dolara.

Prihodi od izvoza u Brazilu, drugom najvećem izvozniku hrane u svetu, iznosili su 135 milijardi dolara, što predstavlja rast od 9,1 odsto na godišnjem nivou.

Holandija je bila na trećem mestu, sa izvozom hrane u ukupnom iznosu od 121 milijardu dolara, što predstavlja skroman rast od 1,6 odsto.

Nemačka i Kina su prošle godine bile četvrti i peti najveći svetski izvoznici hrane.