Putin: Rusija i Belorusija jače od sankcija, naše ekonomije su stabilne

Minsk je prvi trgovinski partner Moskve u Zajednici nezavnisnih država (ZND) i četvrti u svetu, rekao je ruski lider

Rusija i Belorusija pod pritiskom sankcija sa Zapada razvijaju međusobnu trgovinu, što omogućava preorijentaciju proizvodnje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Desetog foruma regiona Rusije i Belorusije.

Moskva i Minsk čine sve da obezbede stabilnost svojih ekonomija i stvore imunitet na negativan uticaj sankcija, istakao je Putin napominjući da, bez bliske saradnje regiona, ne bi bilo uspeha.

"U uslovima nepovoljnih spoljnih uslova, kada je niz zapadnih zemalja odbio da sarađuje i kada je zatvoreno tržište neprijateljskih država, ruski i beloruski regioni intenzivno razvijaju kontratrgovinu. To pomaže da se održi proizvodnja, da se ponovo fokusiramo na isporuke potrošačima u naše dve zemlje", objasnio je Putin.

Izvoz u Rusiju iz Belorusije porastao za više od 70 milijardi rubalja zbog mašina i opreme, prehrambenih, hemijskih, tekstilnih i drugih proizvoda koji su ranije isporučeni Zapadu.

Belorusija je prvi trgovinski partner Rusije u Zajednici nezavisnih država (ZND) i četvrti u svetu, naglasio je predsednik Rusije i dodao da dve bratske zemlje čine sve da obezbede stabilnost svojih ekonomija, razvijajući saradnju pod sankcijama.

"Prošle godine trgovina je porasla za 12 odsto i premašila tri triliona rubalja. Ovaj pozitivan trend jača, u periodu od januara do aprila međusobna trgovina je dodala još jedanaest odsto", precizirao je.

Dobri rezultati su, prema njegovim rečima, ostvareni zahvaljujući aktivnom radu na integraciji regiona, zbog čega su uklonjene trgovinske i administrativne barijere, približena su zakonodavstva dve zemlje u ekonomskoj i socijalnoj sferi i koordinisano se rešavaju zadaci nacionalnog razvoja čime se unapređuje blagostanje građana.

Saradnju regiona, koja je iz godine u godinu sve jača, Putin je nazvao "srcem savezničkih odnosa Ruske Federacije i Belorusije i integracionih procesa u okviru Savezne države".

Svi regioni Ruske Federacije, uključujući nove teritorije, održavaju obostrano korisne kontakte sa Belorusijom, napomenuo je.

Od 2021. godine dosledno se sprovodi 28 sektorskih programa koje je odobrio Vrhovni državni savet Savezne države, podsetio je. "Njihova osnovna svrha je stvaranje što ravnopravnijih uslova za delovanje privrednih subjekata u našim zemljama. Zajedno se grade zajednička finansijska i energetska tržišta i transportni prostor, a vodi se koordinirana makroekonomska, tehnološka, industrijska, poljoprivredna i digitalna politika", objasnio je.