Ukrajina počinje sa vežbama za slučaj nuklearne katastrofe u Zaporožju

Cilj vežbi je da se koordinišu akcije svih službi u slučaju realne opasnosti od vanrednog stanja u Zaporoškoj nuklearki, saopštio je ukrajinski zvaničnik

U delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Ukrajine počinju vežbe za slučaj vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštio je šef regionalne vojne administracije Jurij Malaško na Telegramu.

"Počinju komandno-štabne vežbe sa vlastima i snagama civilne zaštite Zaporoške oblasti. Obuka će se odvijati na teritoriji Zaporožja i Zaporoške oblasti. Moguća su privremena ograničenja kretanja u pojedinim oblastima", napisao je ukrajinski zvaničnik.

Cilj vežbi je, prema njegovim rečima, da se koordinišu akcije svih službi u slučaju realne opasnosti od vanrednog stanja u Zaporoškoj nuklearki.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, pozivajući se na izveštaj koji je navodno dobio od obaveštajno-bezbednosnih službi Ukrajine, rekao da Rusija priprema teroristički napad sa ispuštanjem radijacije u lokalnoj nuklearki.

"Ovo je besmislica", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je na sastanku Saveta bezbednosti kazao da se Rusija nada da Zapad Kijevu neće dozvoliti da organizuje katastrofu u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a "sve češće paranoične izjave ukrajinskih lidera" su krajnje zabrinjavajuće.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na čelu sa generalnim direktorom Rafaelom Grosijem, koji je tu stanicu posetio u junu, "uprkos svim preprekama iz Ukrajine" mogla je da se uveri u apsurdnost ovakvih izjava.

Zaporoška nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu.

Ukrajinska vojska je ranije redovno granatirala teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane, a kako je zaključio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, kijevski režim nastoji da stvori privid pretnje nuklearnom katastrofom.

Od marta prošle godine, stanicu čuva ruska vojska. Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ovo je neophodno kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.