NATO kap koja je prelila čašu: Zašto je Rusija napustila Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama

Zapadne zemlje su imale više nego dovoljno vremena da pokažu zdrav razum, ali su odabrale put sukoba sa Rusijom, kazao je ruski diplomata

Stupanje Finske u NATO i procedura prijema Švedske u Alijansu bili su "kap koja je prelila čašu" i učinila neizbežnim povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u govoru na Konferenciji članica CFE.

Prema njegovim rečima, Rusija će izaći iz ovog Sporazuma 7. novembra ove godine, čak i "ako Dunav poteče unazad".

Značajno je narušen stabilan balans konvencionalnih oružanih snaga u severnoj Evropi nakon što je u NATO stupila Finska, zemlja koja nije država potpisnica CFE sporazuma, a graniči se sa delom teritorije Ruske Federacije gde se sporazum primenjuje, objasnio je Rjabkov i upozorio na mogućnost da se u Finskoj, a uskoro i u Švedskoj, rasporede konvencionalne oružane snage trećih država.

Upravo ovi koraci su bili "poslednja kap koja je prelila čašu" zbog kojih je povlačenje Rusije iz sporazuma neizbežan, naglasio je i dodao da se ne radi o nameri koja bi mogla da se revidira, već o odluci koja je već usvojena i oličena u zakonu zemlje.

"Zapadne zemlje su imale više nego dovoljno vremena da pokažu zdrav razum, ali su odabrale put sukoba sa Rusijom, što se, između ostalog, odrazilo i na strateški koncept Severnoatlantske alijanse", objasnio je Rjabkov.

"Nemamo nameru da opominjemo naše protivnike, koji su odavno i čvrsto zauzeli svoju pogrešnu poziciju. Očekujemo da neće gubiti vreme i energiju na ritualna zaklinjanja i besmislene apele na nas", rekao je zamenik ministra.

Ipak, novi pregovori o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi biće mogući samo u slučaju da Zapad odustane od antiruske politike.

"Ako i kada nastupi trenutak da se sedne za pregovarački sto, svet će biti potpuno drugačiji i biće potrebni principijelno drugačiji pristupi. Naravno, vodićemo se isključivo našim nacionalnim interesima", kazao je diplomata.