Nebenzja: Kijev može da ugrozi bezbednost cele Evrope sabotažom u Zaporoškoj nuklearki

Ukrajince "kao stado teraju na klanje" u okviru takozvane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju sami Ukrajinci nazivaju "zaporoška klanica", kazao je ruski diplomata

Kijev nastavlja da sprovodi provokacije u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom, iako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ulaže napore da osigura bezbednost stanice, navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje poslatom Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini te organizacije.

Brojni sastanci Saveta Bezbednosti UN po ovom pitanju su i ranije vođeni i to na inicijativu Ruske Federacije ili naporima IAEA da poveća bezbednost u nuklearki u kojoj se nalaze stručnjaci agencije, podsetio je Nebenzja.

Moskva je ranije poslala pismo UN u kojem potvrđuje da ne planira da diže u vazduh nuklearnu elektranu Zaporožje i poziva generalnog sekretara te organizacije da primora Kijev da se uzdrži od provokacija protiv elektrane.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN upozorio je da se teroristički napadi kijevskog režima unapred pripremaju s ciljem da se okrivi Rusija, kao što je bilo u slučaju Buče i Kahovske HE.

"Ne daj Bože da se odluče da izazovu nesreću na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, koju Ukrajinci granatiraju, od koje će stradati mnogo ljudi širom Evrope", upozorio je.

Šanse za mir u Ukrajini propuštene su u proleće 2022. godine, zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, sada će uslovi za Kijev biti drugačiji, istakao je.

Prema njegovim rečima, nikakvo zapadno oružje neće promeniti odnos snaga tokom sukoba u Ukrajini, a većina nezavisnih vojnih stručnjaka već otvoreno priznaje da je poraz kijevskog režima samo pitanje vremena.

Ukrajince "kao stado teraju na klanje" u okviru takozvane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju sami Ukrajinci nazivaju "zaporoška klanica", kazao je i dodao da kijevskom režimu još nije ponestalo mobilizacione rezerve, iako sve ide ka tome.