Rusija

Rusija zaštitnica: Sudan zatražio pomoć od Moskve

Sudanska delegacija nije tražila vojnu podršku, razgovaralo se samo o političkim pitanjima i humanitarnoj pomoći, pojasnio je sudanski diplomata posle sastanka sa Lavrovom
Rusija zaštitnica: Sudan zatražio pomoć od MoskveGetty © Paula Bronstein / Staff

Sudanska delegacija je na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom zatražila pomoć od Moskve u rešavanju građanskog sukoba, rekao je zamenik predsednika Prelaznog suverenog saveta Republike Sudan Malik Agar.

"Tražili smo pomoć Rusije u okončanju sudanskog rata. Takođe, upoznali smo ruskog ministra spoljnih poslova sa postojećim planovima za rešavanje sudanske krize", rekao je on za RT posle posete Moskvi.

Sudanska delegacija nije tražila vojnu pomoć, razgovaralo se samo o političkim pitanjima i humanitarnoj pomoći, pojasnio je sudanski diplomata i dodao da je dobio obećanje da će Rusija pružiti podršku.

Sudan gleda na Rusiju kao na prijateljsku zemlju, napomenuo je Agar i dodao da je tražio i ekonomsku i stratešku pomoć.

Kako je Lavrov rekao dan ranije, Moskva "sa zabrinutošću prati situaciju" i spremna je da pomogne u rešavanju krize.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, koji je njegov zamenik u tom savetu, i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku.

Usled sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni.

Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima beže iz Kartuma.

image