Rusija

Putin razgovarao sa indijskim premijerom: Jačamo strateško partnerstvo

Narendra Modi je ruskom predsedniku izrazio podršku za akcije rukovodstva za zaštitu zakona i reda u zemlji
Putin razgovarao sa indijskim premijerom: Jačamo strateško partnerstvowww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Indijski premijer Narendra Modi izrazio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu razumevanje i podršku odlučnim akcijama ruskog rukovodstva da zaštiti red i obezbedi stabilnost, saopštila je pres služba Kremlja, prenose "RIA Novosti".

"Na inicijativu indijske strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je imao telefonski razgovor sa premijerom Republike Indije Narendrom Modijem. U vezi sa događajima od 24. juna ove godine, Narendra Modi je izrazio razumevanje i podršku za odlučne akcije ruskog rukovodstva za zaštitu zakona i reda i osiguranje stabilnosti u zemlji i bezbednosti njenih građana", navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da je prilikom razgovora o aktuelnim pitanjima bilateralne saradnje konstatovan značaj realizacije velikih zajedničkih projekata u različitim oblastima. Sa zadovoljstvom je konstatovan značajan rast robne razmene u 2022. godini, kao i u prvom kvartalu ove godine.

"Posebna pažnja je posvećena interakciji preko Šangajske organizacije za saradnju i G20, u kojima Indija trenutno predsedava, kao i u formatu BRIKS-a. Pored toga, Narendra Modi je informisao o svojim međunarodnim susretima, uključujući i nedavnu posetu Vašingtonu", dodaje se u saopštenju.

Dotaknuta je i situacija u Ukrajini. Putin je prokomentarisao trenutno stanje u zoni Specijalne vojne operacije, ističući kategorično odbijanje Kijeva da preduzme političke i diplomatske korake za rešavanje sukoba.

Ističe se da je razgovor bio sadržajan i konstruktivan. Lideri su ponovo potvrdili zajedničku nameru da ojačaju posebno privilegovano strateško partnerstvo Rusije i Indije i dogovorili dalje kontakte.

image