Britanske službe planiraju provokacije u Zaporoškoj nuklearci? Sprovešće do NATO samita

Britanci upravljaju provokacijom preko Glavne obaveštajne uprave ukrajinske vojske, Ministarstva odbrane i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kaže Vladimir Rogov

Britanske službe planiraju potencijalni napad ukrajinskih snaga na Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao je danas Vladimir Rogov, lider pokreta "Zajedno sa Rusijom".

On je istakao da, prema podacima koje ima, Kijev razmatra nekoliko scenarija, a nisu isključeni ni raketni ili teroristički napad. 

Provokacija može biti sprovedena u delo do početka samita NATO u Litvaniji, koji je planiran za 11. i 12. jul. 

Britanci upravljaju provokacijom preko Glavne obaveštajne uprave ukrajinske vojske, Ministarstva odbrane i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kaže Rogov.

Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra, u Zaporoškoj oblasti Rusije, nedaleko od grada Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi. Od marta prošle godine nuklearka se nalazi pod kontrolom ruskih vojnika, a ukrajinski vojnici od tada redovno granatiraju teritoriju nuklearke i grad Energodar.

Poslednjih dana Ukrajina je preko medija počela da plasira vest da Rusija, navodno, sprema napad na nuklearku. Moskva to izričito demantuje i tvrdi da Kremlj nema razloga da napadne nuklearku, posebno ako se uzme u obzir da se ona već sada nalazi pod kontrolom Rusije.