Šojgu: Ukrajinska ofanziva ne ide po planu, uništeno 16 "leoparda", 15 aviona, 920 oklopnih vozila

Ukrajinska vojska generalno nije ostvarila svoje ciljeve ni u jednoj oblasti, kazao je ruski ministar odbrane

Ukrajinske trupe su od početka takozvane kontraofanzive, od 4. juna, izgubile oko 2.500 jedinica različitog naoružanja na svim linijama fronta, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na tematskoj konferenciji.

"Samo na južnodonjeckom, zaporožskom i donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine neuspešno napadaju, uništeno je 15 aviona, tri helikoptera, 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova 'leopard'", naveo je ministar.

"To je skoro 100 posto tenkova ovog tipa koje su isporučile Poljska i Portugalija", precizirao je.

Takođe, tokom prošlog meseca, ruske jedinice protivvazdušne odbrane presrele su 158 raketa HIMARS, 25 krstarećih projektila "storm šedou" i 386 dronova, dodao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine generalno nisu ostvarile svoje ciljeve ni u jednoj oblasti delovanja, a to svedoči o veštini ruskih vojnika i "evidentno neralnim očekivanjima od hvaljenog zapadnog naoružanja".

Ruska vojska nastavlja da nanosi efikasnu štetu neprijatelju, što značajno smanjuje njegov ofanzivni potencijal, ocenio je.

Bez obzira na značajne gubitke, ukrajinsko rukovodstvo zahteva od komande Oružanih snaga Ukrajine da nastavi ofanzivu, kazao je Šojgu i objasnio da ih na to primorava Zapad.

"Kijev pokušava da kompenzuje neuspehe na frontu i da na neki način ipak obezbedi uspeh, te zbog toga pribegava terorističkim napadima na civilne ciljeve", kazao je ruski ministar odbrane i dodao da to rade i zbog propagande.

"Međutim, ruski vojnici profesionalnim akcijama smanjuju gubitke među civilnim stanovništvom i spasavaju stotine života", kazao je.

"Planovi da se Rusija destabilizuje u oružanoj pobuni 23. i 24. juna su propali jer su vojnici Oružanih snaga ostali lojalni zakletvi i vojnoj dužnosti", istakao je ruski ministar i istakao: "Pritom, provokacija nije uticala na delovanje grupacija trupa. Vojnici su hrabro i nesebično nastavili da rešavaju postavljene zadatke".