Peskov: Nemamo mnogo nade za primenu Sporazuma o žitu

Rusija trenutno smatra da deo sporazuma i dalje nije ispunjen, poručio je portparol Kremlja

Nemam ništa da saopštim u vezi sa informacijama o priključenju podružnice "Roseljhozbanke" sistemu Svift, a i bez toga nema mnogo nade za pregovore o prehrambenom sporazumu, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da Rusija trenutno smatra da taj deo sporazuma i dalje nije ispunjen.

"Za sada konstatujemo da deo Sporazuma o žitu još nije ispunjen. Ima još vremena do isteka njegovog roka, ali nema toliko nade", kazao je Peskov. 

Takođe, izaslanik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov izjavio je danas da nema osnova da se održava status kvo sporazuma o izvozu žitarica iz crnomorskih luka koji ističe 18. jula.

Gatilov je istakao da se "odugovlači" sa sprovođenjem ruskih uslova za produžetak sporazuma koji podrazumevaju, između ostalog, ponovo povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SVIFT sistem međubankarskih finansijskih transakcija, prenosi "Izvestja".

"Rusija je više puta produžavala ovaj sporazum u nadi da će to doneti pozitivne promene. Međutim, ono što smo do sada videli ne daje nam osnova da pristanemo da se održava takav status kvo", rekao je Gatilov.

Sporazum o žitu

Rusija je produžila crnomorsku inicijativu na 60 dana. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilije Nebenzja je ranije u pismu zameniku generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu ukazivao na to da u kontekstu "prehrambenog sporazuma" moraju biti rešeni sledeći problemi: ponovno uključivanje Ruske poljoprivredne banke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne tehnike u Rusiju, ukidanje ograničenja na osiguranje i omogućavanje pristupa lukama za ruske teretne brodove, obnavljanje rada cevovoda za amonijak "Toljati – Odesa", deblokada računa i finansijske delatnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.

Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući Odesu.

Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.