Rusija

Zaharova: Zelenski ne može da zamisli Ukrajinu bez Krima, ali mogao je Krim bez vode

"Nacistička suština kijevskog Napoleona", zaključila je ruska zvaničnica komentarišući izjave ukrajinskog predsednika kojim se poziva na rat
Zaharova: Zelenski ne može da zamisli Ukrajinu bez Krima, ali mogao je Krim bez vodewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Zelenski ne može da zamisli Ukrajinu bez Krima ali mogao je dugi niz godina da ga zamišlja bez vode, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za Si-En-En rekao da ne odustaje od planova da vrati Krim, uprkos problemima sa ukrajinskom kontraofanzivom.

"Ne možemo da zamislimo Ukrajinu bez Krima. I dokle god Krim ostaje pod okupacijom Rusije, to znači jedno – rat još nije završen", rekao je Zelenski.

Komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika kojom se poziva na rat i to što ne razmatra ni jedan scenario za mirno rešenje situacije, Zaharova je primetila da Zelenski Krim zamišlja i bez Krimljana.

"Nacistička suština kijevskog Napoleona", zaključila je.

Krimska oblast se nalazila u sastavu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike do 19. februara 1954. godine. Tada je Prezidijum Vrhovnog saveta Sovjetskog Saveza izdao ukaz o njenom prelasku u sastav Ukrajinske SSR na inicijativu Nikite Hruščova. Nakon raspada SSSR-a, poluostrvo je ostalo u sastavu Ukrajine.

Krim je ponovo postao ruski region nakon referenduma održanog na poluostrvu u martu 2014. godine, posle državnog udara u Ukrajini. Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

image