Monasi "naoružani" molitvom pretnja režimu u Kijevu?

Ukrajinska služba bezbednosti tvrdi da je iskušenik kanonske UPC veličao vojno-političko rukovodstvo Rusije i diskreditovao ukrajinsku vojsku

Sud u Ukrajini osudio je iskušenika Svete Uspenske Počajevska Lavra Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na pet godina zatvora zbog "podrške Ruskoj Federaciji", saopštila je u ponedeljak Služba Bezbednosti Ukrajine na svom Telegram kanalu, prenose "RIA Novosti"

"Sud je na osnovu prikupljenih dokaza proglasio prestupnika krivim na osnovu dva člana Krivičnog zakona Ukrajine: 'opravdavanje, priznavanje zakonitosti i negiranje oružane agresije Ruske Federacije' i 'saradnja sa neprijateljem'. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina", navodi se u saopštenju SBU.

Odeljenje tvrdi da je iskušenik UPC navodno veličao vojno-političko rukovodstvo Ruske Federacije i diskreditovao ukrajinsku vojsku.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji te zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti nekoliko regiona su zabranile delovanje UPC, a Vrhovnoj Radi je podnet predlog zakona o zabrani delovanja UPC u celoj Ukrajini. Vlasti su uvele sankcije pojedinim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretresa episkope, sveštenike i monahe u crkvama i manastirima u potrazi za "dokazima antiukrajinskog delovanja".