Kad "golubica" podstiče sukob: "Unilever" završio na ukrajinskom spisku "međunarodnih sponzora rata"

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije smatra da britanski proizvođač robe široke potrošnje obavljanjem svoje zakonske dužnosti plaćanja poreza u zemlji u kojoj posluje "podržava Putinovu ratnu mašineriju"

Ukrajinska vlada je označila britanskog proizvođača robe široke potrošnje "Unilever" kao "međunarodnog sponzora rata", objavila je u ponedeljak Nacionalna agencija za prevenciju korupcije.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom telegram kanalu agencije se ovaj korak obrazlaže činjenicom da je "Unilever" nastavio sa prodajom proizvoda i nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, odnosno da je nastavio sa svojom zakonskom dužnošću plaćanja poreza u zemlji u kojoj posluje.

Ukrajinska agencija je takođe istakla da britanska kompanija nije napustila rusko tržište iako je ranije obećavala suprotno, te da je udvostručila svoje profite u zemlji koji su u 2022. godini iznosili oko 103.2 miliona dolara, u odnosu na oko 53.6 miliona u godini pre.

"'Unilever' ne može da se suprotstavi sukobu dok istovremeno podržava Putinovu ratnu mašinu. Ovu kompaniju smo uvrstili na listu međunarodnih sponzora rata jer stotine miliona poreskih doprinosa koji idu u ruski budžet pomažu u finansiranju rata protiv Ukrajine", rekao je šef te agencije Aleksandar Novikov.

Pored deterdženata "Feri" i "Domestos", supa "Knor", sapuna "Dav" (golubica), "Unilever proizvodi oko 400 drugih brendova i kućnih proizvoda. 

Britanska kompanija je među prvima ograničila svoje poslovanje u Rusiji usred zapadnih sankcija, zaustavivši izvoz i uvoz iz Rusije, kao i investicije, reklame i druge projekte u zemlji.

Međutim, "Unilever" je nastavio da prodaje "osnovnu hranu i higijenske proizvode" koji se proizvode u Rusiji, naglasivši da će sav profit koji se time ostvari ostati u Rusiji.

Iz te kompanije je u februaru saopšteno da se nastavlja razmatranje "finansijskih implikacija sukoba" na svoje poslovanje, uz upozorenje da će možda morati u potpunosti da prekine poslovanje u Rusiji.

Takođe je napomenuto da bi taj potez mogao dovesti do gubitka prometa, profita i otpisa imovine kompanije u Rusiji.

"Izlazak nije jednostavan" i kompanija ne želi da napusti otprilike 3.000 zaposlenih koje trenutno zapošljava u Rusiji, rekao je tada bivši izvršni direktor Alen Džoup.