"Rosenergoatom" upozorava: Kijev noćas planira napad na Zaporošku nuklearnu elektranu (VIDEO)

U noći 5. jula Ukrajina će napasti nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza, kaže savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" Renat Karča

U noći 5. jula Ukrajina će napasti nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza, upozorio je savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" Renat Karčaa.

"Istovremeno, Ukrajina planira da 3. jula iz aviona izbaci municiju sa radioaktivnim otpadom koji je premešten iz južno-ukrajinske nuklearne elektrane na jedan od vojnih aerodroma Ukrajine", kazao je Karča.

On je istakao da plan rezerve za ispuštanje radioaktivnih supstanci predviđa upotrebu visokopreciznog projektila Tačka-U napunjenog radioaktivnim otpadom.

Zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak izjavio je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije zvao Vladimira Zelenskog.

"Generalni sekretar nije zvao predsednika Zelenskog", kazao je Hak za "RIA Novosti", odgovarajući na pitanje da li je Gutereš zvao Zelenskog ili bilo kog drugog predstavnika u Kijevu da ga zamoli da ne čini provokacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Naime, kako je ranije izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o situaciji sa nuklearkom u Zaporožju, pretnje provokacija iz Kijeva su stalne. Prema njegovim rečima, to je pokazala sabotaža u Kahovskoj hidroelektrani.

Krajem juna ukrajinske vlasti na teritorijama Zaporoške oblasti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine najavile su vežbe u slučaju vanrednog stanja u Zaporoškoj NE.

NE Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je postala vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska je ranije redovno granatirala Energodar i teritoriju nuklearne elektrane u blizini grada.