Vernici na kiši čekaju da ih puste u Kijevsko-pečersku lavru: Ograničen pristup svetinji

Na teritoriji manastira će biti moguće boraviti od 9 do 18 časova, saopštile su kijevske vlasti

Vlasti u Kijevu u toku jučerašnjeg dana nisu uspele u svojoj nameri da preuzmu Kijevsko-pečersku lavru i odatle isele monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), doneta je odluka da se ograniči pristup manastiru, zbog čega su vernici prinuđeni da stoje na kiši, čekaju priliku da uđu u ovu svetinju, saopštio je Savez pravoslavnih novinara na svom Telegram kanalu, prenose "RIA Novosti".

Ranije je saopšteno da će na inicijativu rezervata pristup Kijevsko-pečerskoj lavri biti ograničen od 5. jula. Na teritoriji manastira će biti moguće boraviti od 9 do 18 časova. Načelnik Informativno-prosvetnog odeljenja UPC mitropolit Nižinsko-prilučki Kliment (Večerja) je rekao da odluka o ograničenju pristupa Lavri predstavlja prepreku verskim aktivnostima i verskim obredima.

"Zbog činjenice da je Ministarstvo kulture pooštrilo pravila boravka vernika u svetinji, ljudi su prinuđeni da čekaju po kiši da im nadležni dozvole ulazak u manastir", saopštio je sindikat novinara.

U utorak ujutru je komisija Ministarstva kulture Ukrajine došla da zapečati zgrade 45. i 69. korpusa, ali ih je u tome sprečilo stotinak vernika Ukrajinske pravoslavne crkve. Vernici su doneli veliku ikonu svetitelja Kijevsko-pečerske lavre, molili se, pevali crkvene pesme. Predstavnici komisije zapretili su da će sledeći put pozvati policiju.

Advokat Nikita Čekman, zastupajući interese manastira, objavio je dekret Ministarstva kulture Ukrajine, u kojem se navodi da je odeljenje formiralo komisiju za pečaćenje prostorija Kijevsko-pečerske lavre i pozvalo monahe UPC da napuste pet zgrada manastira do 4. jula.

UPC je saopštila da je zahtev Ministarstva kulture nezakonit, jer se na jednostrani raskid ugovora o zakupu prostorija Lavre od strane rezervata ulaže sudska žalba, a odluku još nije doneo sud.

Čekman je naveo i da manastir ne ometa pristup predstavnicima istoimenog državnog rezervata objektima manastira, ali je pečaćenje objekata protivzakonito, pošto još uvek nema sudske odluke o Lavri.

Zauzvrat, vršilac dužnosti direktora rezervata Kijevsko-pečerske lavre Maksim Ostapenko je rekao da bi država trebalo da bude u mogućnosti da koristi svoju imovinu u Kijevskoj lavri onako "kako je namenjena", i pozvao se na jednu od sudskih odluka.

Ministarstvo kulture Ukrajine je u proleće 2023. objavilo jednostrani raskid ugovora o zakupu prostorija državnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre sa istoimenim manastirom. Od monaha je zatraženo da napuste Lavru 29. marta. Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao je da monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku PCU. Međutim, iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) naglasio je da oko Lavre ne može biti kompromisa, bratija će stajati do kraja. On je naveo i da je jednostrani raskid ugovora o zakupu objekata Lavre nemoguć, i da je potrebna je odluka suda. Tužbu o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu manastir je podneo Privrednom sudu u Kijevu.