Peskov: Postaje opasno, Kijev može da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearki

Rusija preduzima sve mere kako bi stala na put opasnosti koja preti stanici, rekao je portparol Kremlja

Postoji velika pretnja da će Kijev da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a posledice mogu da budu katastroaflne, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

"Situacija je prilično napeta. Pretnja da će kijevski režim da izvede sabotažu je velika, a posledice mogu da budu katastrofalne", rekao je on.

Ukrajinske vlasti su pokazale da ni od čega ne zaziru, kazao je Peskov i podsetio da su nedavno digle u vazduh Kahovsku hidroelektranu, zbog čega je došlo do pucanja brane i katastrofalnih posledica u regionu.

Rusija preduzima sve mere kako bi stala na put opasnosti koja preti Zaporoškoj nuklearki, naglasio je.

Savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" Renat Karča je dan ranije upozorio da će u noći 5. jula Ukrajina da napadne nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza.

Zbog toga su Telegram kanali od jutros preplavljeni porukama o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Na sreću, situacija je mirna, nije registrovana povećana radioaktivnost, a ukrajinski mediji jutros prenose da nuklearka radi normalno i da nije došlo do prebacivanja ili razmeštanja tehnike ili ljudstva.

Nema osnova za produženje Sporazuma o žitu

Još nema osnova za produženje Sporazuma o žitu, ali još ima vremena, još uvek može da se primeni deo sporazuma koji se odnosi na Rusiju, kazao je Peskov i dodao da će Moskva svoju odluku da objavi blagovremeno.

"Do sada, nije završen deo sporazuma koji se odnosi na Rusiju i, shodno tome, u ovom trenutku, nažalost, nema osnova za produženje Sporazuma", rekao je Peskov.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Inicijativa za žito je sastavni deo paketskog sporazuma.

Drugi deo, memorandum Rusija-UN, koji je predviđen na tri godine, uključuje deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, dok je među glavnim zadacima bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, restauracija cevovoda za amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera.

Moskva je istakla da ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden.