Rusija

Zelenski: Trebalo je da počnemo ranije kontraofanzivu, Rusi ojačali odbranu

Zelenski je rekao da su Rusi dobili dodatno vreme da postave više mina i pripreme svoje odbrambene linije, što je dovelo do usporavanja ukrajinske kontraofanzive
Zelenski: Trebalo je da počnemo ranije kontraofanzivu, Rusi ojačali odbranuGetty © Alexey Furman / Stringer

Ukrajinska kontraofanziva ide sporijim tempom zbog toga što je Rusija ojačala svoju odbranu, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za Si-En-En, dodajući da bi voleo da su isporuke oružja Zapada omogućile da ona počne "mnogo ranije".

U razgovoru sa novinarkom Si-En-Ena u Odesi, Zelenski je rekao da u nekim delovima zemlje njegova vojska ne može "ni da pomisli da započne" napade, jer nema "relevantno oružje".

"Zahvalan sam SAD na podršci", rekao je Zelenski, "ali rekao sam im, kao i evropskim liderima da bismo želeli da počnemo našu kontraofanzivu ranije, i da nam je potrebno svo oružje i materijal za to. Zašto? Jednostavno zato što ako počnemo kasnije, to će ići sporije".

Ukrajinski lider je dodao da poteškoće na bojnom polju sada vode ka "usporenoj" kontraofanzivi.

"Želeo sam da se naša kontraofanziva desi mnogo ranije, jer su svi razumeli da će, ako kontraofanziva bude kasnije, veći deo naše teritorije biti miniran", objasnio je on.

Zelenski je rekao da su Rusi dobili dodatno vreme da postave više mina i pripreme svoje odbrambene linije.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je prošlog meseca da Ukrajina zadržava deo svojih rezervi i da je "glavni udar" još uvek pred nama.

Međutim, u bilo kom pravcu Ukrajina izabere da napadne, vreme je neprijatelj, rekao je Zelenski. "Što kasnije počnemo, biće nam teže."

Kako je rekao, u nekim pravcima postoji šansa da se započne kontraofanziva, dok u nekim ne smeju ni da pomisle da je započnu jer nemaju odgovarajuće oružje.

On je takođe ponovo tražio od SAD da mu se isporuče lovci F-16.

"F-16 neće samo pomoći onima na bojnom polju da se kreću napred. Bez pokrivanja iz vazduha to je jednostavno veoma teško", dodao je on.

image