Kremlj: Zelenski pokušava što više zemalja da uvuče u sukob

Ukrajinski predsednik će razgovarati i sa Bugarskom o nabavci naoružanja, ali rezultati tih razgovora ni na koji način ne mogu da utiču na ishod Specijalne vojne operacije, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Kijev pokušava da uvuče što više zemalja u sukob, dok su mnoge od njih već ušle u njega i direktno i indirektno, ali to neće uticati na ishod Specijalne vojne operacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će razgovarati i sa Bugarskom o nabavci naoružanja, ali to ni na koji način ne može uticati na ishod Specijalne vojne operacije. Trenutna situacija na frontu to potvrđuje", kazao je Peskov, komentarišući posetu ukrajinskog predsednik Sofiji, prenosi TASS.

Zelenski je prethodno izjavio da će u Sofiji održati sastanke sa premijerom i predsednikom Bugarske, razgovarati o odbrambenoj podršci Ukrajini i evroatlantskim integracijama.

Razmotriti učešće Avganistana na samitu ŠOS 

Peskov je dodao da mogućnost učešća Avganistana na sledećem samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) treba da bude razmotrena tokom pripreme događaja i da se takve odluke donose konsenzusom.

"Odluka se donosi konsenzusom, tako da je to tema koja treba da se razmotri u pripremi za sledeći samit", naveo je.

Naime, ranije je objavljeno da vladajući talibanski pokret u Avganistanu smatra neophodnim da pomogne zemlji da učestvuje na sledećem samitu ŠOS u Kazahstanu, kao i da talibani pozdravljaju tačke deklaracije koje je ŠOS prethodno usvojio.