Rusija

Varšava: Kijev da ne očekuje previše od samita NATO-a

Po pitanju članstva Ukrajine u Alijansi, postoje zemlje koje to podržavaju, ali i one koje drže distancu, izjavio je poljski Ministar za evropska pitanja Šimon Šinkovski vel Sek
Varšava: Kijev da ne očekuje previše od samita NATO-awww.globallookpress.com © Norbert Michalke/imageBROKER.com

Ukrajina ne treba previše da očekuje od samita NATO-a u Vilnjusu, rekao je poljski Ministar za evropska pitanja Šimon Šinkovski vel Sek u programu radio stanice "RMF FM", prenose "RIA Novosti".

"Svi se pitaju da li će biti bilo kakvog obećanja Ukrajini o NATO-u. Treba sačekati trenutak kada će biti moguće doneti konačnu odluku, ali za sad ne treba imati prevelike nade", rekao je poljski zvaničnik.

On je objasnio da se stavovi zemalja razlikuju. Postoje, po njegovom mišljenju "odlučni entuzijasti", poput Poljske, a postoje i oni "koji drže distancu".

Ukrajinci takođe smatraju da samit neće doneti ozbiljne rezultate. Kako je prethodnog dana u intervjuu "Tajmsu" rekao šef ukrajinske Vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, učesnici će izneti "neke stavove", ali stvar neće ići dalje od toga.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije napomenuo da će to demotivisati trupe ako Kijev ne dobije poziv u NATO na samitu u Vilnjusu. Prema njegovim rečima, razgovarao je sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zamolio da se "ne seče tlo ispod nogu" zemlje.

Stoltenberg je 19. juna rekao da saveznici neće razgovarati o zvaničnom pozivu Ukrajini, već da će konsultovati o tome koje odluke će Kijev približiti pridruživanju Alijansi. Samit NATO-a biće održan u Viljnusu od 11. do 12. jula.

image