Katanac na generalni konzulat Finske u Sankt Peterburgu, diplomate dobile crveni karton

Ova odluka ruskih vlasti je odgovor na progon devet predstavnika ruskih inostranih institucija iz Finske juna ove godine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Devet finskih diplomata proglašeno je nepoželjnima u Rusiji, a od 1. oktobra opozvana je saglasnost na rad generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da je ova odluka ruskih vlasti odgovor na proterivanje devet predstavnika ruskih inostranih institucija iz Finske što se odigralo prošlog meseca.

U ministarstvu takođe napominju da su pozvali finskog ambasadora u Moskvi Antija Helantera u vezi sa stupanjem Finske u NATO što stvara još jednu bezbednosnu pretnju po Rusiju.

Ministarstvo je poručilo da usmerenost Helsinkija na pumpanje Kijeva zapadnim naoružanjem neće ostati bez odgovora Moskve.

Naime, početkom aprila Finska je zvanično ušla u NATO. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da će preduzeti uzvratne mere "kako vojno-tehničke, tako i druge prirode".

Ministarstvo je takođe navelo da pristupanje Finske NATO-u "ne može, a da ne utiče negativno" na rusko-finske odnose.