Patrušev: NATO sve agresivniji

Vežba "Difender Jurop 23", održana u junu ove godine, na kojoj su razrađeni planovi za prebacivanje snaga i sredstava duž celog istočnog krila, još jednom je potvrdila agresivnost Alijanse, kaže sekretar Saveta bezbednosti Rusije

NATO pojačava vojne pretnje Rusiji, vežba "Difender Jurop 23", održana u junu ove godine, na kojoj su razrađeni planovi za prebacivanje snaga i sredstava duž celog istočnog krila, još jednom je potvrdila agresivnost Alijanse, izjavio je je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev,

"Izgradnja vojne infrastrukture NATO-a u blizini ruskih granica, intenziviranje obaveštajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji", kazao je danas Patrušev u Krasnodaru, na skupu o nacionalnoj bezbednosti u regionima Južnog federalnog okruga.

Patrušev je istakao da je Zapad pokrenuo hibridni rat protiv Rusije, a da nije trezveno procenio njene izglede.

"Dinamiku događaja na svetskoj sceni danas karakteriše polarizacija i transformacija postojeće arhitekture međunarodne bezbednosti. Zapadne zemlje su pokrenule odgovarajuće procese kao deo vođenja hibridnog rata protiv Rusije, koji je započeti bez realne procene situacije", naveo je.

Okupljanje Zapada protiv Rusije privremena pojava

Patrušev je ocenio da neće biti moguće obnoviti unipolarni svetski poredak zasnovan na pravilima koja diktiraju SAD, kao i da je okupljanje Zapada pred navodnom "ruskom pretnjom" privremeno.

"Kurs ka nanošenju strateškog poraza našoj zemlji već je doveo do zaoštravanja globalnih problema u svetu. Cilj neprijateljskih akcija Anglosaksonaca i njihovih poslušnika je da održe svoju dominaciju u svetu", pojasnio je.

Prema njegovim rečima, niko ne sumnja da zapadna hegemonija vodi svet u ćorsokak, kao i da je u toku formiranje multipolarnog sveta kao osnove za stabilan međunarodni razvoj.

"Izgradnja unipolarnog svetskog poretka zasnovanog na pravilima koja diktiraju SAD ne može oživeti. Očigledno je da je okupljanje zapadnih političkih snaga pred 'ruskom pretnjom' privremeno", zaključio je.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev održao je danas u Krasnodaru sastanak o osiguravanju nacionalne bezbednosti u regionima Južnog federalnog okruga.

Sastanku su prisustvovali opunomoćeni predstavnik predsednika Ruske Federacije u Južnom federalnom okrugu Vladimir Ustinov, načelnici regiona koji čine okrug, predstavnici federalnih ministarstava i resora.