Rusija

Centralna banka: Rusi prelaze na digitalnu rublju do 2027. godine

Za izdavanje i promet digitalne rublje je odgovorna Centralna banka Rusije, koja će njome obavljati transakcije na svojoj platformi
Centralna banka: Rusi prelaze na digitalnu rublju do 2027. godinewww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

U Rusiji će masovna upotreba digitalne rublje početi u periodu od 2025. do 2027. godine izjavila je prva zamenica predsednika centralne banke Rusije Olga Skorobogatova, prenosi "Forbs".

Prema njenim rečima, prvih 13 banaka koje su u potpunosti završile tehničku obuku počeće sa testiranjem novog sistema odmah po usvajanju odgovarajućeg zakona.

"Međutim, prelazak na digitalnu rublju će zavisiti i od banaka koje ćemo povezati sa platformom – ovaj proces takođe ima više etapa", rekla je Skorobogatova.

Za izdavanje i promet digitalne rublje je odgovorna Centralna banka Rusije, koja će njome obavljati operacije na svojoj platformi, što će osigurati pouzdanost mehanizma, objasnila je.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina komentarisala je pad kursa rublje i istakla da kurs rublje sada slabi pod uticajem spoljnotrgovinske dinamike.

Pritom, promenjivi devizni kurs olakšava ekonomiji da apsorbuje šokove i promene koji dolaze spolja.

"Prošlogodišnje jačanje kursa mnogi su shvatili kao pobedu nad okolnostima. Ali moramo iskreno da priznamo da je to ipak rezultat naglog povećanja izvoza i smanjenja uvoza".

Centralna banka smatra da je aktuelna monetarna politika efektivna, zaključila je ona.

image