Rusija

"Jurejžan tajms": Da li isporuka aviona F-16 može da promeni tok sukoba u Ukrajini

Dominacija ruskih snaga u vazduhu i dokazana smrtonosnost helikoptera Ka-52 i dalje će predstavljati nepremostivu teškoću za ukrajinske snage
"Jurejžan tajms": Da li isporuka aviona F-16 može da promeni tok sukoba u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Daniel Reinhardt

Ukrajinski zvaničnici smatraju da bi F-16 mogao da predstavlja efikasan odgovor na dominaciju ruskih snaga u vazduhu. Neki zvaničnici tvrde da su ukrajinski piloti već započeli obuku na F-16 u nekoj od država EU, piše penzionisani pilot i vojni analitičar Vijainder Takur za "Jurejžn tajms".

Štaviše, zvaničnici iz Kijeva su već zamerili zapadnim silama zato što nisu adekvatno naoružale kijevske snage. Sada se vapaji Kijeva da mu Zapad pošalje lovce F-16 postali još glasniji i agresivniji.

Vijainder Takur analizira karakteristike aviona F-16 i na koji način bi njihova isporuka mogla da promeni tok rata u Ukrajini.

Čime raspolaže F-16?

Avion F-16 ima odličan radar koji može efikasno da se koristi za otkrivanje i praćenje letelica na velikoj udaljenosti, što mu omogućava upotrebu raketa vazduh-vazduh dugog dometa AMRAAM.

Osim raketa vazduh-vazduh velikog dometa, F-16 ima veću nosivost od MiG-a 29, zahvaljujući čemu bi  mogao da deluje iz dubine teritorije pod kontrolom ukrajinskih snaga, verovatno iz vazdušnih baza u Zapadnoj i Centralnoj Ukrajini, koje su dobro zaštićene zapadnim PVO sistemima.

To znači da Rusija neće moći da napada ukrajinske baze u kojima bi bili stacionirani F-16 sa istom efikasnošću kao i vazdušne baze u kojima su MiG-29, koje se nalaze bliže bojištu.

Opremljeni raketama dugog dometa, F-16 bi, u nekoj meri, ugrozili operacije helikoptera Ka-52. Avioni F-16 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva mogli bi da izbegnu detekciju od strane ruskih sistema velikog dometa i napadnu Ka-52 sa srednje visine. Da bi suzbila pretnje koje predstavlja F-16, Rusija bi morala da napada raketama dugog dometa baze duboko u unutrašnjosti Ukrajine.

Napadi na prizemljene F-16 u njihovim bazama nisu rešenje, jer bi ovi avioni bili smešteni u zaštićenim hangarima. Napadi na piste bombama ili projektilima su beskorisni, jer se takva oštećenja lako popravljaju brzosušećim betonom.

Rusi bi verovatno koristili taktiku koju su već usavršili: pre svega bi uništavali objekte koji se koriste za skladištenje municije.

Rusi će gađati podzemna skladišta

Rusija je već efikasno napadala ukrajinske vazdušne baze, uništavajući municiju vazduh-zemlja, koju je Zapad isporučio Kijevu, kao što su krstareće rakete "storm šedou" i rakete HARM.

Izgleda da Rusija u poslednje vreme ograničava upotrebu raketa "kinžal" i "iskander-M", namenjene za uništavanje podzemnih ciljeva. Rusija ih uglavnom koristi za uništavanje podzemnih depoa municije koje Kijev dobija Zapada.

Za borbene operacije F-16 potrebna je specijalizovana i skupa elektronska oprema za dijagnostiku i otklanjanje kvarova. Dostupnost takve opreme će biti ograničena. Osim što će gađati podzemna skladišta municije, ruske snage bi verovatno gađale i skladišta za održavanje F-16.

Dominacija ruskih snaga u vazduhu i dokazana smrtonosnost helikoptera Ka-52 i dalje će predstavljati nepremostivu teškoću za uspeh ukrajinske kontraofanzive. Posle početnih neuspeha, Ukrajina je nekoliko puta zaustavljala operacije, a potom nastavljala ofanzivu. Međutim, nastavak ofanzive nema smisla ako Ukrajina ne reši svoju slabost u vazduhu.

Ukoliko Kijevu budu dostavljeni F-16, to će, po svoj prilici, ukrajinskim snagama dati nešto veći manevarski prostor, ali neće promeniti ishod rata, zaključuje Vijainder Takur.

image